LEZERSBRIEVEN

'Neem voorbeeld aan constructieve burger'

De ingezonden brieven van vrijdag 22 januari.

Demonstranten buiten tijdens de inspraakavond in het Utrechtse stadhuis.Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

Brief van de dag: Veel burgers zijn constructief

Met verbazing lees ik de berichtgeving over de Raadsinformatieavond (RIA) op 19 januari in Utrecht. Citaten over 'gelukszoekers' en 'islamiseren' worden uit de bewoners-inbreng gehaald. Terwijl uit die inbreng ook bleek dat in de wijk Oog in Al, waar straks 850 asielzoekers gehuisvest zijn, naast de nodige zorgen ook voldoende draagvlak is. Verschillende insprekers geven aan niet tegen opvang van asielzoekers te zijn, maar wel tegen de grootschaligheid daarvan. Een inspreker stelt voor de jaarlijkse succesvolle huisvesting van honderden studenten in Utrecht tot voorbeeld te nemen. Een andere inspreker moedigt aan barmhartig te zijn. En een bewoonster uit Overvecht heeft de moed om, tegen de berichtgeving vanuit haar buurt in, de huisvesting van asielzoekers in Overvecht te steunen. Een vertegenwoordigster van een vrijwilligersorganisatie deelt haar ervaring dat de vele initiatieven van vrijwilligers een verrijking zijn voor de buurt.

De RIA ging in essentie over de huidige problemen in Overvecht. Het is niet zozeer dat bewoners van Overvecht tegen asielzoekers zijn, zij voelen zich niet gesteund door de gemeente in de problemen die zij nu al jarenlang ervaren. Het is niet de komst van de asielzoekers die ik vrees, het is het huidige klimaat waarin de meningsverschillen worden uitvergroot en de saamhorigheid consequent wordt genegeerd. Ik zou willen dat politiek en media hierin hun verantwoordelijkheid nemen. En daarin een voorbeeld nemen aan de constructieve burgers.

Irene Sinteur, Utrecht

Politieke correctheid

Hartelijk dank, Wouter Bos, voor deze uitstekende column (+). Weinigen kunnen zo genuanceerd denken en schrijven. Het heeft mij verrijkt!

Peter Zeisser, Alkmaar

Politieke correctheid 2

Een uitstekende column van Wouter Bos (+) over de politiek correcte techniek van het verbreden van een probleem, zodat het vanzelf als het ware verdwijnt. Echter, in de recente discussie over 'Keulen' werd nog een andere, zeer effectieve techniek gebruikt, namelijk het tegenovergestelde. Je focust op die ene persoon, het individu, en zegt dan dat die zijn (of haar, toch een beetje correct blijven..) verantwoordelijkheid voor de daad niet ontlopen mag en door het strafrecht hard aangepakt moet worden. Het resultaat is precies hetzelfde: de groep, en daarmee het probleem, verdwijnt uit beeld!

Ruud Maltha, Berghem (Oss)

Politieke correctheid 3

Wouter Bos schrijft wijze woorden (+) over politieke correctheid. Daarnaast merk ik bij mezelf dat ik de wandaden van een kleine groep of enkeling niet wil uitvergroten (in een vlek moet je niet wrijven) omdat deze maar al te vaak worden aangegrepen om een hele bevolkingsgroep te discrimineren. Ook degenen die zich voorbeeldig gedragen. Als alle Marokkaanse jongens de naam krijgen niet te deugen worden ze uitgesloten bij sollicitaties, het krijgen van een kamer en zo meer. Dat kan een basis vormen voor verzet tegen de heersende cultuur en nieuw wangedrag.

Het christelijk gedachtengoed zegt: wie zonder zonden is werpe de eerste steen. Wat gij niet wil dat u geschiedt doe dat ook een ander niet.

Politieke correctheid probeert misschien ook discriminatie, racisme en het opzetten van bevolkingroepen tegen elkaar te vermijden.

Maria Friedrich, Amstenrade

Politieke correctheid 4

Wat een mooi voorbeeld van politieke correctheid levert Wouter Bos in zijn gelijknamige stukje (+). Bij het bekend worden van de Keulse Affaire is namelijk zijn eerste gedachte 'o nee, nu krijgt Wilders gelijk'. Kijk, dan heb je het politieke gedachtengoed pas echt in je vezels zitten. Prachtig!

Fop Ottenhof, Leiden

Nederlands

In 'Het vak Nederlands is de afgelopen 25 jaar weinig veranderd', beweren wetenschappers die wel vaker zomaar iets beweren (volkskrant.nl /binnenland). Het moet leuker. Als je merkt dat je iets geleerd hebt, bijvoorbeeld je taal beter beheerst, dan geeft dat voldoening. Dát is pas leuk. Maar daar gaat noeste arbeid aan vooraf. Nou én?

Na de mislukte basisvorming werd in de jaren negentig ons middelbaar onderwijs de Tweede Fase door de strot geduwd. Ook toen: het moest leuker, er werd meer tijd geëist voor spreken, werkstukjes, portfolio's, knip-, plak- en jatwerk met de pc en groepswerk. En dus was er minder tijd voor spelling, stijl en schrijven. Het literatuuronderwijs werd nagenoeg de nek omgedraaid. En bij de eindexamens havo en vwo werd het opstel afgeschaft en worden sinds kort de samenvattingen voorgebakken.

Bovendien levert de basisschool minder gekwalificeerde kinderen af. Mede door de schuld van de pabo's en lerarenopleidingen die iedereen een onderwijsdiploma gaven/geven, beheerst niet elke leerkracht het Nederlands in voldoende mate, noch in het basisonderwijs, noch in het voortgezet onderwijs.

Wie beweert dat Nederlands te leren valt op de laptop heeft geen verstand van zaken en zeker geen voeling met de maatschappij.

Kan het anders? Jawel. Voorbeeldje? Nou eentje dan: een gewoon dictee kost wekelijks een kwartiertje, laat leerlingen via cross teaching elkaars werk corrigeren, wel strak (steekproefsgewijs) controleren. Ze krijgen er lol in en het niveau stijgt met sprongen. Maar ja... vind maar eens een taalmethode die dat nog voorschrijft.

Frits Leijnen, Limmen leraar Nederlands en methodeschrijver in ruste

Psychische aandoeningen

Ik hoop dat rechters in hun beoordeling van ontspoorde vluchtelingen ook doordrongen zijn van het feit dat veel vluchtelingen handelen uit onmacht of psychose (zie het artikel 'Te vrezen valt voor psychische aandoeningen bij vluchtelingen' van Jean-Paul Selten).

Momenteel verblijft een Irakese man in voorarrest in de gevangenis in Leeuwarden. Hij zal op 26 januari door de rechtbank in Assen mogelijk veroordeeld worden tot 6 maanden gevangenis. De man heeft geen zelfinzicht en weigert psychiatrisch consult. Toch zal hij beter in de maatschappij terugkeren als hij veroor-deeld wordt tot gedwongen opname in een psychiatrische instelling.

Heleen Mijdendorp, Eelde


Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden