Neem toch een vijver in je tuin

De ingezonden brieven van maandag 4 april.

Tuin met vijver in Coevorden. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Brief van de dag: Neem toch een vijver in je tuin

Met grote verbazing las ik uw artikel over de toename van tuinhuisjes ten koste van vijvers in de tuin ('Geen tijd voor vijver, dan maar een tuinhuisje', 1 april). Als reden wordt het intensieve onderhoud genoemd dat een vijver nodig zou hebben.

Wat een onzin! Welk onderhoud? Een goed aangelegde vijver (minimaal 90 cm diep, liever dieper) heeft vrijwel geen onderhoud nodig.

Ik heb al veertien jaar een vijver in plaats van een grasveld.

Ik geniet van het prachtig wateroppervlak, de weerspiegeling van de hortensia's en bomen daarin, de bellen als het regent, de vogels die komen badderen, de kikkers in het voorjaar, de fel oranje goudwindes die aan het oppervlak zwemmen. Intussen zie en hoor ik om mij heen de buren zwoegen met het verticuleren, mesten, sproeien en wekelijks maaien van hun gazon.

Het enige onderhoud dat mijn vijver nodig heeft is er op 15 oktober een net over spannen om het van de bomen vallend blad op te vangen. En zes weken later weer met blad en al verwijderen. Nog geen uur werk.

Breiden de waterplanten zich teveel uit door de ontlasting van de vissen: een telefoontje naar een hovenier die vijvers aanlegt is genoeg. Die haalt de overtollige planten er graag gratis voor je uit, om een door hem nieuw aangelegde vijver een goede opstart te geven. In droge periodes een uurtje de tuinslang erin om water bij te vullen is het enige onderhoud door het jaar heen.

En de muggen? Het antwoord op dit wijd verbreide misverstand is: wij hebben nooit muggen want de vissen vinden ze veel te lekker!

Een vijver heeft nauwelijks onderhoud nodig en met een vijver valt er zoveel te genieten in je tuin...

Milydia van den Bosch, Bilthoven

Stemmen of niet stemmen?

Lang heb ik getwijfeld of ik zou gaan stemmen bij het referendum inzake het associatieverdrag met Oekraïne. Na interviews met de initiatiefnemers in verschillende media waarin zij onomwonden aangeven dat Oekraïne en het associatieverdrag hen helemaal niets kan schelen en dat het hen slechts gaat om het dwarszitten van de EU, is mijn animo om te gaan stemmen geheel verdwenen.

Dat zij meer dan 400.000 mensen voor hun karretje hebben gespannen die via een appje op hun telefoon hun handtekening onder het burgerinitiatief zetten zonder daarbij enig benul te hebben van de inhoud van het verdrag is al treurig genoeg. Ik ben echter niet van plan om voor Jan Doedel de gang naar de stembus te maken en mij op die wijze te laten misbruiken door enkele lieden die hun afkeer van de EU ten koste van tientallen miljoenen euro's aan belastinggeld kenbaar willen maken.

Marcel Besselink, Uithoorn

Een hele goedemorgen

De groetcultuur, wat een heerlijk onderwerp! (O&D, 31 maart, 1 april) Op het eerste gezicht een komkommer, maar bij nadere beschouwing toch ook onderdeel van het woest actuele thema cultuur en daarom best de aandacht waard.

Voor dag en dauw mag ik graag een stukje hardlopen in de dan nog rustige Haagse duinen of het Zuiderpark. En inderdaad is ook mijn ervaring dat van de medemensen die ik op dat vroege tijdstip aantref - andere hardlopers, hondenuitlaters, langeafstandswandelaars - slechts een minderheid mij ongeveer tegelijkertijd groet als ik hen. De meerderheid heeft het plotseling heel druk met de bestudering van het wegdek of een goed gesprek met de hond (dat laatste leidt nog wel eens tot hilarische taferelen als ik mij ten onrechte door hen aangesproken waan).

Echter, ik groet hen wél (als een 'Crocodile' Dundee in Manhattan). En zie: als bij toverslag stijgt het percentage groeters ineens tot ver boven de negentig en begint mijn dag uitstekend. Nooit wanhopen dus!

Roeland Böcker, Den Haag

Vut? Zo slecht nog niet

Het artikel in de Volkskrant over de vut ('Zij hebben 15 miljard euro gekost', Ten eerste, 1 april) gaat sterk uit van de financiële kant van de regeling. Ja, het heeft geld gekost maar ook heel veel opgeleverd. Zo was het in Amsterdam bijvoorbeeld door de bezuinigingen van Bestek '81, de nota van het kabinet Wiegel-Van Agt uit 1978 over het voorgenomen sociaal-economische beleid om in de periode 1982-1986 het aantal arbeidsplaatsen bij de gemeente met 700 te verminderen.

We hebben mede door de vut gedwongen ontslagen kunnen voorkomen. Dat was niet alleen winst voor de ambtenaren maar ook voor de gemeente als sociaal goede werkgever. Er zijn ook nog via jongerenbanenplannen jongeren aan de slag gekomen. Velen die met de vut zijn gegaan hebben in de jaren daarna op de een of andere manier nog sociaal werk gedaan of het wat rustiger aan kunnen doen. Zo zijn er heel veel mensen dankzij de vut heel wat gelukkiger ouder geworden. De afweging tussen het geluk van de mensen en geld komen we helaas in de laatste jaren steeds minder tegen.

Roel Walraven, oud-wethouder personeelszaken Amsterdam 1982-1986

Vegetarisch diervoer

Trends in voedsel slaan nu ook over naar de huisdierenwereld (Wetenschap, 2 april). Uit de citaten van de geïnterviewden en de hartverscheurende anekdotes over stervende kittens klinkt de boodschap: vegetarisch, rauw, of ander trendvolgend eten is heel slecht voor katten en honden. Maar wie zorgvuldig leest trekt niet zo'n scherpe conclusie. Uit het verhaal van de dierenarts Ling blijkt dat er prima volledige diervoeders bestaan die aansluiten bij de ideeën over voedsel van eigenaren - vega, graanloos of desnoods rauw. Het wordt gevaarlijk als mensen zulke voeding zelf gaan samenstellen.

Ilse Crooy, Den Haag

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden