Neem enkel kansrijke vluchtelingengezinnen op

De ingezonden brieven van donderdag 14 januari.

Asielzoekers komen aan in vakantiepark Droomgaard waar tijdelijk woonruimte beschikbaar is gesteld. Beeld anp
Asielzoekers komen aan in vakantiepark Droomgaard waar tijdelijk woonruimte beschikbaar is gesteld.Beeld anp

Brief van de dag

Aan het einde van de Vietnamoorlog zijn er in de jaren zeventig onder verschrikkelijke omstandigheden circa 2 miljoen Vietnamezen in vaak gammele bootjes gevlucht uit Zuid-Vietnam. In eerste instantie werden deze vluchtelingen opgevangen in kampen in de regio. Al gauw werd de situatie in deze (onder VN toezicht staande) kampen onhoudbaar.

Een aantal westerse landen heeft toen een groot deel (meer dan 1 miljoen) van deze vluchtelingen opgenomen. Daarbij werd de voorkeur gegeven aan gezinnen met kinderen, getrouwde stellen en vrouwen ouder dan 18. Kort gezegd over het algemeen personen met een kansrijk toekomstperspectief in de westerse samenleving.

Nu is het grootste deel van de vluchtelingen uit het Midden-Oosten (meer dan 70 procent) man, jonger dan 30 en meestal ook laagopgeleid. Het verhaal dat deze groep een economische verrijking is van onze seculiere westerse samenleving begint steeds meer te lijken op een cynisch sprookje dat, als politici dat maar lang genoeg blijven uitdragen, onder kiezers gaat leiden tot een enorme populistische onderstroom en de daarbij behorende verkiezingsuitslagen.

Waarom kunnen wij in Europa niet met een programma komen waarbij deze laagopgeleide, over het algemeen jonge mannelijke vluchtelingen worden teruggestuurd naar de landen rondom Syrië en wij in plaats daarvan in Europa een aanzienlijk aantal in onze westerse samenleving meer kansrijke vluchtelingen (gezinnen met kinderen, getrouwde stellen en hoger opgeleiden) opnemen?

Joost de Wit, Rotterdam

Tienermeisjes

Handtastelijkheden gepleegd bij tienermeisjes (waaronder 11-12-jarigen) door jonge Afghaanse mannen tijdens een muziekfestival in Zweden, zijn doodgezwegen (+). Enkel om de anti-migratiepartij Zweedse-Democraten niet in de kaart te spelen. Het was twee maanden voor de verkiezingen. Wie heeft hier dan garen bij gespind? Andere politieke partijen, de zittende bestuurders. Het is niet alleen verzwegen, de mannen zijn ook niet vervolgd. Ik vind dan dat de meisjes hierdoor geslachtofferd zijn. Daders gaan vrijuit en de meisjes dragen deze inbreuk op hun intimiteit mee voor de rest van hun leven. Hoe min kun je zijn als je de intimiteit en veiligheid van 11-12-jarige meisjes offert voor enig politiek gewin.

Clarie Ramakers, moeder van 12-jarig meisje, Nijmegen

Gekwetst Feyenoord

Eric Gudde, directeur van Feyenoord, is zwaar verongelijkt over de beschuldiging dat Feyenoord en/of de supporters racistisch zouden zijn. Sterker nog, hij wenst niet aangesproken te worden op racisme. Feyenoord kan daar niet mee leven. Er is dus geen racisme 'behalve dat een deel van de supporters dat vreselijke toespelingen maakt op het jodendom', zegt hij. 'Maar dat is van een andere orde. Dat heeft puur te maken met wedstrijden tegen Ajax.'

Nee, mijnheer Gudde, dat heet antisemitisme of jodenhaat en wat wordt daar dan aan gedaan. Er is gelukkig nog wel een geschikt monumentje voor deze grote groep 'supporters', namelijk op het Stieltjesplein in Rotterdam. Officieel herdenkingsmonument voor de meer dan 600 Joodse kinderen die vandaar op transport gezet werden. Feyenoord kan niet leven met beschuldiging racisme, een gotspe!

Frans den Hartog, Groet

Eric Gudde, algemeen directeur van Feyenoord. Beeld anp
Eric Gudde, algemeen directeur van Feyenoord.Beeld anp

Wat moet ik kiezen?

Het moddergooien over het associatieverdrag met Oekraïne is begonnen. Voorstanders stellen dat het een eenvoudig handelsverdrag is dat zowel voor ons als voor de Oekraïners voordelig is.

Tegenstanders beweren dat hiermee Oekraïne de EU binnengerommeld wordt. En ze betichten elkaar ervan onzin te verkopen. En ik als eenvoudige kiezer moet erover oordelen.

Wordt het niet tijd voor een handzame, begrijpelijke en vooral feitelijke samenvatting van het verdrag die door beide partijen geaccepteerd wordt?

Ik stel voor deze te laten schrijven door een driemanschap, bestaande uit Baudet (tegenstander), Livestro (voorstander) en een deskundige op het gebied van internationale verdragen.

W.A. Schipper, Sambeek

Lieve Amsterdammers

De opmerking van burgemeester Van der Laan dat Amsterdammers te lief zouden zijn voor het plegen van massa-aanranding is appels met peren vergelijken.

Want onder Amsterdammers versta je natuurlijk niet Amsterdamse asielzoekers, maar inwoners van Amsterdam. En in Keulen waren het asielzoekers die daden pleegden. En niet Keulenaren.

Tenslotte is het ronduit brutaal dat Van der Laan zegt dat wij veel verder zijn met inburgering dan de Duitsers. Klopt wel, maar heeft niet met 'wij' te maken, maar met het vele geschreeuw van Janmaat, Fortuyn en Wilders. Het was de PvdA die allochtonen altijd ongezond 'beschermde'. Ik weet onderhand niet meer in wat voor wereld de PvdA leeft, maar wat ik wel weet is dat ik het ongepast vind dat niet gekozen ambtenaren als Van der Laan continu het politieke debat menen te moeten leiden. Laat hij zich bezighouden met de lieve Amsterdammers en hun vele afrekeningen in het criminele circuit, bijvoorbeeld.

P. Shant, Amsterdam

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan. Beeld anp
Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden