Column

Neem allemaal een woonboot

Klimaatverandering? Relatiecrisis? In een woonboot doorsta je elke storm.

Tonie Mudde
ING verstrekt sinds deze maand geen hypotheken meer aan woonboten. Beeld HH
ING verstrekt sinds deze maand geen hypotheken meer aan woonboten.Beeld HH

Bemiddeling van de ministers Blok en Dijsselbloem mocht niet baten: ING verstrekt sinds deze maand geen hypotheken meer voor woonboten. Daarmee blijft er maar één bank over die drijvende huizen nog financiert: de Rabobank. Je hoeft geen doctorstitel in de economie te hebben om te snappen dat zo'n monopoliepositie niet gezond is.

Waarom stopt ING met deze hypotheken? De bank vindt de hypotheekvorm maar een hoop administratief gedoe voor slechts een klein aantal geïnteresseerden. Ook zou een woonboot in vergelijking met een gewoon huis een 'onzekerder product' zijn.

Zelf denk ik juist dat de woonboot een ideale woonvorm is in onzekere tijden. Nog deze eeuw kan de zeespiegel met 82 centimeter stijgen. In Nederland kampen we daarnaast met een bodemdaling die kan oplopen tot 84 centimeter per eeuw. Bovendien leidt klimaatverandering in Nederland tot zwaardere regenbuien. Nattigheid in aantocht dus, en dan dein je in een woonboot onbezorgd mee, terwijl op de vaste wal de kelders onderlopen.

Ik zie de belangstelling voor waterwoningen dan ook eerder groeien dan krimpen. Mooi voorbeeld: de duurzame waterwoningen van de drijvende woonwijk 'Schoonschip', die de komende jaren ontstaat in een zijkanaal van het IJ in Amsterdam. Wie daar nog een waterwoning op de kop wil tikken, is al te laat. Op de website schrijven de initiatiefnemers: 'We hebben genoeg geïnteresseerden om nog een paar wijken te bouwen, dus het zou geweldig zijn als iemand onze plannen gaat kopiëren!'

Weet u waar een woonboot zich ook goed voor leent? Een relatiecrisis. Een slimme Amsterdamse ondernemer, Omar Kbiri, ontwierp met een architectenbureau een woonboot van twee elkaar omhelzende modules, die je desgewenst weer kunt loskoppelen.

Waar een scheiding op het vaste land altijd voor woningproblemen zorgt - Wie houdt het huis?, valt dat in je eentje wel te financieren? - is de woonboot van Kbiri bij uitstek geschikt om soepel uit elkaar te gaan.

Gewoon losklikken die modules, even een tweede keuken en badkamer inbouwen en ieder vaart vrolijk zijn eigen route, om elders weer aan te meren.

Denkend aan Holland zie ik brede rivieren traag door oneindig laagland gaan, rijen modulaire woonarken vol samengestelde gezinnen op het water staan.

Nu nog een hypotheek.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden