Neef president Assad onder vuur na moord hoge officier

In de Syrische kustplaats Latakia zijn spanningen ontstaan onder alawieten, de geloofsstroming waartoe president Bashar al-Assad en zijn trouwste supporters behoren, nadat de achterneef van de president een hoge legerofficier heeft doodgeschoten. Puur machtsvertoon, stellen demonstranten. Ze roepen op tot de doodstraf.

Suleiman al-Assad, de achterneef van de Syrische president. Beeld Al Jazeera
Suleiman al-Assad, de achterneef van de Syrische president.Beeld Al Jazeera

Over de precieze toedracht van het incident gaan verschillende verhalen de ronde. Volgens de Arabische nieuwszender Al Jazeera, die met inwoners in de kustplaats sprak, werd Suleiman al-Assad vrijdag bij een verkeersopstopping ingehaald door een auto. De achterneef van de president reed in een zwarte Hummer zonder nummerplaat, wat in Syrië een teken is dat het om iemand uit de hoogste kringen gaat.

De 'brutale' inhaalactie maakte Suleiman zo kwaad dat hij de achtervolging inzette en de auto klemreed. Hij pakte vervolgens zijn AK-47 en doorboorde de bestuurder voor de ogen van zijn kinderen en broer met zeven kogels.

Op sociale media komt Suleiman er niet al te best vanaf. Hij wordt afgeschilderd als lid van de 'Shabiha', een regeringsgezinde bende die al moordend en stelend door het leven gaat en zich bovenal boven de wet plaatst. Boze inwoners uit Latakia hebben foto's van de jongeman (zijn leeftijd is onbekend) online geplaatst waarop hij stoer poseert in strak T-shirt en blinkende zonnebril, omringd door zwaar bewapende lijfwachten. Ook populair is een foto waarop te zien is dat Suleiman zorgeloos aan een waterpijp lurkt.

Suleiman lurkend aan een waterpijp. Beeld Twitter
Suleiman lurkend aan een waterpijp.Beeld Twitter

Demonstraties

De gedode officier, Hassan al-Sheikh, is net als Suleiman een afstammeling van de alawitische geloofsstroming. Zijn hoge rang heeft er vast en zeker aan bijgedragen dat zijn dood niet onopgemerkt is gebleven.

Zaterdag verzamelden zich zo'n duizend demonstranten op het centrale plein van Latakia. Op videobeelden is te zien dat er kaarsen worden aangestoken en dat mensen oproepen tot vervolging van de dader. 'We vragen om de executie van Suleiman.'

Een dag later wordt het vuurtje verder opgestookt door een video waarin de broer van de gedode officier openlijk kritiek uit op het Syrische regime. Hij stelt dat de dader waarschijnlijk vrijuit zal gaan omdat het familie van de president is.

Het Syrische regime heeft inmiddels een arrestatiebevel uitgegeven voor Suleiman. Er gaan geruchten dat hij naar Libanon is gevlucht.

President Assad heeft zich maandag persoonlijk in de kwestie gemengd door de vrouw van de officier te beloven dat de dader in kwestie - 'wie dat ook moge zijn' - gestraft zal worden. 'Ik heb vertrouwen in de belofte van de president', aldus Mayssa Ghanem tegen de staatskrant al-Watan. 'Hij houdt zich er persoonlijk mee bezig. Er zal gerechtigheid zijn.'

Kritiek vanuit alawitische gemeenschap

Het komt zelden voor dat alawieten openlijk kritiek uiten op de Syrische regering, die al meer dan vier jaar in een burgeroorlog is verwikkeld met de grotendeels uit soennieten bestaande oppositie. Maar volgens Louay Hussain, een prominente alawitische oppositieactivist, zijn er steeds meer spanningen voelbaar in de alawitische geloofsgemeenschap. Op zijn Facebookpagina schrijft hij: 'Dit is niet de eerste keer dat een misdadiger uit de familie van Assad een alawitische inwoner uit Latakia aanvalt. Het is ook niet de eerste keer dat een misdadiger uit de familie van Assad een alawiet doodt.'

Een demonstrant zegt in de video dat het voorbij moet zijn met 'mannen die zonder nummerplaten rijden en gewelddadigheden begaan of een ieder van ons kunnen doden'. Als Syriërs daaraan toegeven, zijn ze niets waard, vervolgt de man. 'Hassan is onze martelaar. We willen de waardigheid van de Syrische officier verdedigen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden