Nee, vrouwen vinden lezen niet leuker dan seks

En daar ging het deze week warempel opeens over het seksleven van de vrouw. 'De meeste vrouwen lezen liever een boek dan ze aan seks doen', bezwoer schrijfster Marleen Janssen in een interview met de Volkskrant. Aanleiding was een boek dat ze schreef over het 'vallei-orgasme', zoals ze dat noemt. 'Vrouwen gaan liever uit eten dan dat ze vrijen', aldus Janssen in De Telegraaf. 'Ze lezen ook liever een boek.'

Uit geen enkel onderzoek blijkt daadwerkelijk dat vrouwen in bed liever een boek lezen dan seks hebben. Beeld ANP

Zou het heus? En hoe weet Janssen dat eigenlijk? Een zoektocht in de wetenschappelijke literatuur levert weinig op, maar een speurtocht door de media-archieven des te meer: het wapenfeit dat vrouwen liever lezen dan vrijen waart al vele jaren rond en duikt geregeld op, als een gegeven dat kennelijk ooit is vast komen te staan.

Net als trouwens wel meer wetenswaardigheden over de vrouwelijke seksualiteit. Veel wetenschappelijke rigueur hebben die niet: in de regel gaat het om jeuïge feitjes uit peilingen, enquêtes en marktonderzoeken. Opgezet als commerciële aandachttrekker, omdat weetjes over seks nu eenmaal de aandacht trekken. Zo maakte het Britse internet-televisiekanaal NOW afgelopen zomer wereldkundig dat vrouwen liever tv kijken dan seks hebben, schijnen vrouwen zelfs nog liever hun papierwerk bij te werken dan te vrijen, en blijkt de bevinding dat vrouwen liever uit eten gaan afkomstig van datingsite Match.com. Het mag een wonder heten dat de menselijke soort nog niet is uitgestorven, als je de resultaten zo overziet.

Het vrouwen-lezen-lieveronderzoek is een klassieker: het werd in 2002 opgetekend door beddenfabrikant Auping, na een telefonische enquête naar de bedactiviteiten van duizend Nederlanders en Belgen. De vraag was simpel: wat doet u naast slapen het liefst in bed? Van de Belgische dames had 60,7 procent vrijen bovenaan staan, bij de Nederlandse vrouwen zette 69,8 procent lezen op één. Waarna Auping een smeuïg persbericht de wereld in zond dat door veel kranten werd overgenomen: 'Terwijl de Nederlandse vrouw zich verdiept in een boek, bedrijft de Belgische de liefde.'

Sociale wenselijkheid
Het probleem is dat vragen naar seksueel gedrag berucht onbetrouwbare antwoorden oplevert - de uitkomsten worden sterk ingekleurd door sociale wenselijkheid. Bovendien is het maar net wie je bevraagt. Twaalf jaar geleden noteerde ook de Britse tabloid The Sun na eigen onderzoek dat de meeste vrouwen (58 procent) liever tv kijken dan seksen. Dat was althans wat de krant opschreef, want uit de cijfers bleek nog iets anders: van de vrouwen jonger dan 40 gaf tweederde wel degelijk de voorkeur aan seks. De einduitkomst werd vooral gekleurd doordat de krant veel oudere, seksueel minder actieve vrouwen had bevraagd.

 
Het probleem is dat vragen naar seksueel gedrag berucht onbetrouwbare antwoorden oplevert

Zou dat ook gelden voor het Auping-onderzoek? Veelzeggend is dat eenderde van de door Auping geênqueteerde Nederlanders aangaf onder een eenpersoonsdekbed te slapen, 'om touwtrekken te voorkomen'. Dit waren geen verliefde stellen die nog maar kort samen waren, eerder geharde veteranen in het samen slapen. En wie het originele persbericht opdiept, ziet dat Auping dat ook met zoveel woorden constateert: 'In de leeftijdsgroep van 26 tot 40 jaar verschuift de prioriteit naar vrijen. Wat dat betreft scoren Belgen en Nederlanders gelijk.' Ofwel: ook bij Auping geven jongere, seksueel actieve vrouwen na slapen in bed wel degelijk de voorkeur aan seks. Alleen resoneert dat minder goed met het stereotype beeld zoals we dat kennen uit de kroegpraat: zie je nou wel, die vrouwen hebben ook nooit zin.

Iets minder dan mannen
En de werkelijkheid? De serieuze studies lijken aan te geven dat vrouwen gemiddeld inderdaad een iets minder sterke behoefte hebben aan seks dan mannen - maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat seks dus niet belangrijk voor hen is.

In de toonaangevende monitor 'Seksuele gezondheid in Nederland' houdt Rutgers WPF onze gewoonten tussen de lakens in detail bij: 3,9 procent van de bevraagde vrouwen zou naar eigen zeggen minder seks willen hebben - en een tien keer zo groot aantal (41,1 procent) juist méér.

Maarten Keulemans is chef van de Wetenschapsredactie van de Volkskrant.

 
3,9 procent van de bevraagde vrouwen zou naar eigen zeggen minder seks willen hebben - en een tien keer zo groot aantal (41,1 procent) juist méér
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden