Nee, van hen had Daniel niet dood gehoeven

Om 18.20 uur - het proces rond de dood van Daniel van Cotthem is dan al negen uur bezig - vraagt de rechter aan verdachte Rita D....

In haar slotverklaring, kort daarna, barst Rita in huilen uit. 'Ze zeiden bij de politie dat ik ''de aanleiding'' was. Het was nooit de bedoeling geweest dat er werd geslagen en dat die jongen werd gedood.' Na een korte pauze, happend naar adem: 'En voor de ouders van Daniel. Ik ben al een tijdje bezig met een brief. Daarin zal staan hoeveel spijt ik heb.'

Voordat ze wordt weggeleid, valt ze haar vriend en medeverdachte Mike H. om de hals. Mike (24) is door alle betrokkenen aangewezen als degene die Daniel van Cotthem op 7 januari op NS-station Vlaardingen-Oost de fatale klap gaf. Hij pakt haar vast, stoer, met één arm.

Tegen Rita is dan een jaar jeugddetentie geëist. Tegen Mike eiste het OM vrijdag vijf jaar en tbs met dwangverpleging. Tegen de andere twee verdachten, de tweeling Arnaud en Remy B., eiste de officier van justitie respectievelijk vier jaar en dertig maanden.

Als Rita in huilen uitbarst, is het voor het eerst die dag dat een van de vier voorgeleide verdachten emotie toont. Mike bleef stoïcijns ontkennen dat hij de dodelijke klap had gegeven, hoewel hij eerder had toegegeven wel te hebben geslagen. De 23-jarige broers Arnaud en Remy B. zeiden desgevraagd dat het allemaal 'heel erg' was. Maar, vond de rechter, erg onder de indruk leken ze niet.

Ook niet nadat de vader van Daniel in een korte verklaring had gezegd hoe zijn 'toekomst letterlijk in het graf ligt' en hoe hem en zijn vrouw het belangrijkste van hun leven is ontnomen: 'Het begeleiden van mijn kind bij het zelfstandig deelnemen aan de maatschappij'. Van Cotthem wil bijna 35 duizend gulden schadevergoeding van de verdachten, waarvan 15 duizend gulden is bestemd voor de Nederlandse Stichting tegen Zinloos Geweld.

Als er een ding gisteren duidelijk werd, is het wel hoezeer het vaak misbruikte predikaat 'zinloos' van toepassing is op de dood van Daniel. Wat hij en zijn vriendin Loes hadden misdaan, is dat ze langs een groepje jongeren liepen die hun op de stationstrappen de doorgang versperden.

Rita had een fles wodka naast zich staan, waar Loes bijna tegenaan stootte. 'Hé, ken je niet uitkijken', snauwde Rita, waarna Arnaud haar nabauwde: 'Hé, ken je niet uitkijken.' Toen was de beer los. Mike, met in zijn kielzog de rest van de groep, waartoe ook drie Belgen behoorden, liep achter Daniel en Loes aan. De groep vormde een halve cirkel om het tweetal dat met de rug tegen een informatiebord stond. Er werd geduwd, geschreeuwd en gescholden. Opeens kreeg Daniel een 'loeiharde' klap tegen zijn linker slaap. Hij wankelde even en slaagde er daarna in te ontkomen.

Thuis klaagde hij over hoofdpijn, nam twee aspirines in en ging slapen. De volgende ochtend lag hij in coma.

Het incident vond plaats om half negen 's avonds. De groep van Mike had toen al een drinkgelag achter de rug. In het huis van de broers B. in Maassluis hadden de jongens om éen uur 's middags ieder al vier à vijf whisky-cola op. Later gingen ze over op wodka.

Vroeg in de avond gingen ze hun Belgische vrienden op de trein in Rotterdam zetten. Ze namen de bus naar Vlaardingen-Oost. Arnaud en Remy moesten overgeven in de bus. De groep maakte stennis, en deed dat vervolgens ook in de stationswinkel.

Tijdens de rechtszaak bleek dat Arnoud, Remy en Mike al een pittig strafblad hebben. Gisteren werd Arnoud en Mike bovendien in een andere zaak poging tot doodslag ten laste gelegd. In november vorig jaar hadden ze in Maassluis een man in het water geduwd die zich ternauwernood kon redden. Arnaud bekende, Mike niet. Remy werd ook beschuldigd van het plakken van een hakenkruis en een Keltisch kruis. Hij zei dit te hebben gedaan omdat dat voor 'White Power' staat .

De drie jongens hebben een imposant drugsverleden: speed, ecstasy en cocaïne. Het drugsgebruik liet zichtbaar fysieke sporen na. Het drietal verklaarde al enige maanden van de drugs af te zijn.

Om 19 uur uur legt Mike een slotverklaring af. 'Het is nooit mijn bedoeling geweest die jongen van zijn leven te beroven.' Hij loopt langs de publieke tribune, kijkt de nabestaanden van Daniel aan. 'Moordenaar', klinkt het. 'Kijk hoe hij kijkt, een hond is het.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden