'Nee is nee': studenten Californië krijgen op feestjes voorlichting over seksueel geweld

'No means no'. Studenten van de Californische universiteit Berkeley moeten vanaf vanavond verklaren dat ze begrijpen wat dat betekent, voor ze naar binnen mogen bij de tientallen door disputen georganiseerde pre-halloweenfeestjes.

De universiteit van Berkeley.Beeld Universiteit van Berkeley

In één à twee minuten wordt aan de deur van huisfeesten 'vrijwillige seks' besproken. Zo willen de disputen - ook bekend als fraternity's en sorority's - van Berkeley seksueel geweld tegengaan op de met drank overgoten feestjes.

De 24 sorority's en fraternity's van Berkeley komen zelf met de maatregelen na twee gevallen van seksueel geweld tegen vrouwen in één weekend. Beide gevallen vonden plaats in mannelijke verenigingshuizen tijdens feestjes.

Eerst werden er een week lang geen feesten georganiseerd door de disputen. Nu die week voorbij is en Halloween voor de deur staat, worden andere maatregelen getroffen om er voor te zorgen dat vrouwelijke studenten veilig kunnen feesten. Elke avond krijgen drie studenten per dispuut een 'nuchterdienst'. Zij moeten de bezoekers in de gaten te houden. Ook wordt er geen sterke drank meer geschonken.

Tijdens de gesprekjes aan de deur wordt onder meer het begrip 'toestemming geven' besproken. Een meisje moet dat nadrukkelijk doen en de uitdrukking 'wie zwijgt stemt toe' gaat niet op, legt Divya Thomas (21), voorzitter van de studentenraad van Berkeley aan persbureau AP uit: 'Een studente moet nadrukkelijk toestemming geven voor seks. Als zij stil is, zich niet verzet of onder invloed is, wordt dat niet als toestemming beschouwd.' Ook worden studenten aangemoedigd zich te bemoeien met een situatie waarvan ze vermoeden dat er geen 'toestemming' is gegeven.

22 verkrachtingen in 2015

In 2015 werden volgens criminaliteitscijfers van Berkeley 22 vrouwen verkracht op campusgebied. Van verkrachtingen in studentenhuizen buiten de campus werden vier rapportages gemaakt. Vrouwelijke studenten waren eerder al kritisch over de manier waarop de Californische universiteit zaken van seksueel geweld door prominente mannelijke studenten behandelt. Die studenten nemen nu het heft in eigen hand door zelf regels op te stellen.

Seksueel geweld op universiteiten is in de VS regelmatig onderwerp van krantenkop en debat. In juni werd Brock Turner, een student van de prestigieuze Stanford-universiteit in Californië, tot zes maanden cel veroordeeld voor aanranding en poging tot verkrachting van een bewusteloze vrouw. De minimale gevangenisstraf zorgde voor woede en onbegrip. Ook een brief die zijn vader aan de rechter schreef viel niet in goede aarde. Hij schreef dat de straf voor zijn zoon veel te hoog is voor de 'twintig minuten actie', hij zou al hard genoeg zijn gestraft. Turner kwam in augustus na drie maanden vervroegd vrij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden