Column

'Nee, experts, ik luister niet, ik houd mijn geld lekker op mijn spaarrekening'

Noreena Hertz heeft gelijk dat je nooit moet blindvaren op experts, vindt Renée Braams.

Een vestiging van de Hypotheker in Den Haag. Beeld anp

Volg het advies van een arts of een andere expert niet klakkeloos op, maar denk zelf na, is het prikkelende advies van de succes-econome Noreena Hertz in haar nieuwe boek Deze beslissing verandert je leven.
He ja, dacht ik, maar Volkskrant-columnist Jean Wagemans vindt het geen goed idee om je eigen inschatting, of die van de buren, of de opbrengst van een kwartiertje surfen, hoger in te schatten dan het oordeel van je arts. Een degelijk systeem van protocollen en dubbelblind geteste remedies geeft je in het ziekenhuis toch juist de garantie dat je níet aan willekeur bent overgeleverd, zegt Wagemans. En je kunt ook nog vragen om een second opinion!

Professor op de poli
Het klinkt verstandig, maar toch heeft Hertz gelijk. Ik kan de voorbeelden zo uit mijn mouw schudden, en u vast ook, reageerders.

Als onervaren moeder rende ik eens met mijn kleuter naar de Eerste Hulp, omdat hij plotseling vreselijk benauwd was. Aldaar kreeg hij een medicijn, werd op de ic gelegd en een uur later stond de hoogleraar in kinderlongziekten aan zijn bed! De volgende dag mocht hij naar huis, maar hij moest na een week langskomen bij die professor op de poli, voor verder onderzoek. Echter, een jonge kinderarts in opleiding liet doorschemeren dat hij dit overdreven vond. 'Mevrouw, uw kind had pseudokroep. Als hij weer zo benauwd wordt, moet u hem gewoon onder de douche zetten. De professor doet onderzoek naar vernauwde bronchiën, daarom wil hij uw zoontje verder onderzoeken.'

Sindsdien denk ik bij elke behandeling die een arts mij of een gezinslid voorstelt: 'Daar wil jij zeker een artikel over gaan schrijven ...'
Dat is erg achterdochtig. Maar toch is het wijs je te realiseren dat dokters doeners zijn. Iets doen is voor iedereen, dokter en patiënt, aanlokkelijker dan wachten tot de kwaal vanzelf overgaat of draaglijk wordt.

 
Het is wijs je te realiseren dat dokters doeners zijn. Iets doen is voor iedereen, dokter en patiënt, aanlokkelijker dan wachten tot de kwaal vanzelf overgaat of draaglijk wordt

Voor de oogziekte die ik zelf nu heb, zijn er inmiddels experimentele behandelingen mogelijk. Het resultaat is altijd heel aardig, voor een maand of drie, dan valt het oog weer terug of is er een ander probleem, ten gevolge van de eerdere ingreep. Zo ben je al gauw zes operaties verder, met alle iatrogene schade vandien.

Ik ben liefhebber van het motto in dubio abstine, doe bij twijfel niets.
Ik weet nog twee experts met wie je moet meedenken: de hypotheekadviseur en de televisie-econoom. Toen wij in 2004 een huis kochten, hebben we zélf nagedacht. Die hypotheekrenteaftrek, zou daar niet een eind aan komen in de komende tien jaar? Als een van ons z'n werk zou verliezen, zou het huis dan echt met winst te verkopen zijn? Was het reëel ervanuit te gaan dat de huizenprijzen bleven stijgen?

Televisie-econoom
Anno december 2013 luister ik niet naar de televisie-econoom. Bij DWDD was er een leuke, frisse hipo van Barbara Baarsma die stralend vertelde dat we gewoon lekker met z'n allen meer moesten gaan consumeren, en dat we dat nu gewoon lekker echt moesten gaan doen!

Ik heb de afgelopen jaren een paar duizend euro apart gezet voor de studie van mijn achtstegroeper. Zouden we daarvan lekker naar Parijs gaan en lekker een iPad kopen en een iPhone en een harp? En erop vertrouwen dat we over zes jaar die studie voor onze kleine best kunnen betalen? We hebben dan immers al consumerend de economie er weer bovenop geholpen?

Nee, experts, ik luister niet, ik houd mijn geld lekker op mijn spaarrekening.

Renée Braams is neerlandica, muziekdocent en columnist voor Volkskrant.nl.

 
Ik weet nog twee experts met wie je moet meedenken: de hypotheekadviseur en de televisie-econoom
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden