Nedlloyd speelt dit jaar door prijsdaling en crises net quitte

Het transportconcern Nedlloyd haalt dit jaar niet of nauwelijks winst uit de gewone bedrijfsuitoefening. Deze prognose doet de raad van bestuur bij de publicatie van de resultaten over het derde kwartaal....

Van onze verslaggever

ROTTERDAM

De sombere voorspelling komt niet uit de lucht vallen. In de zomermaanden liet het transportconcern al weten dat een verzwakking op til was en dat de eerdere prognose (ongeveer 32 miljoen gulden evenals in 1997) niet meer haalbaar zou zijn.

De crisis in Azië is een van de belangrijke oorzaken voor de slechtere gang van zaken. Lichtpuntje is, dat de malaise voor Nedlloyd de afgelopen drie maanden niet ernstiger is geworden. In het tweede kwartaal kostte de crisis al 10 miljoen dollar en dat is over de afgelopen drie maanden opnieuw het geval.

Door de devaluatie van de Aziatische munten zijn de Aziatische spullen goedkoper geworden en die komen dus massaal naar Europa. Het gevolg voor de scheepvaartactiviteiten van Nedlloyd is dat steeds meer volle containers van het Verre Oosten naar Europa komen en lege containers teruggestuurd moeten worden. Die laatste activiteit is een forse kostenpost waar geen cent verdienste tegenover staat.

Nedlloyd exploiteert de scheepvaartsector in een joint venture met het Britse P & O. Behalve de Azië-crisis speelt de voortdurende prijsverlaging de onderneming parten. In de afgelopen maanden moesten kostenverlaging en het vervoer van meer containers de prijsdaling (2 procent) compenseren.

De joint venture P & O Nedlloyd boekte in het derde kwartaal 13 miljoen dollar winst, hetzelfde resutaat als een jaar eerder. De omzet steeg van 828 miljoen dollar naar 886 miljoen dollar. De bijdrage die P & O Nedlloyd levert aan het resultaat van Nedlloyd zakte van 16 miljoen gulden naar 2 miljoen gulden. De daling is een gevolg van hogere rentelasten. De rederij heeft een aantal nieuwe schepen laten bouwen en de sloop van oude boten ging gepaard met een boekverlies.

Het resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening van het Nedlloyd-concern zakte in het derde kwartaal van 32 miljoen naar 5 miljoen gulden. Het concern kan de schade redelijk binnen de perken houden door een positief saldo van 73 miljoen aan buitengewone baten en lasten. Zo komt er voor het derde kwartaal een geflatteerde nettowinst uit de bus van 77 miljoen gulden.

De verkoop van aandelen Noble Drilling, verworven toen Neddrill twee jaar geleden van de hand werd gedaan, leverde 70 miljoen gulden op. Het hoofdkantoor van Nedlloyd in Rotterdam ('de Willemswerf') was voor de helft eigendom van het concern. Dit belang is van de hand gedaan met ongeveer 5 miljoen gulden winst.

Het landtransport van Nedlloyd presteerde beter dan een jaar geleden. De winst steeg van 14 miljoen naar 16 miljoen gulden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden