nieuwsnederlandse woninghuur

Nederlandse woninghuur stijgt met 2,5 procent in twaalf maanden

De Nederlandse woninghuren waren in juli 2019 gemiddeld 2,5 procent hoger dan een jaar eerder. De huren van sociale huurwoningen bij woningcorporaties stegen met 2,0 procent, en de huren van vrijesectorwoningen gingen omhoog met 3,3 procent. 

Beeld ANP

De gemiddelde huurstijging was wat hoger dan in juli 2018 (2,3 procent) en ligt nu bijna op de gemiddelde huurstijging van de afgelopen tien jaar. Dat meldt het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS).

Veel hoger was de stijging van de huurprijs bij een wisseling van bewoner. Een nieuwe huurder betaalde dit jaar gemiddeld 8,2 procent meer dan zijn voorganger in dezelfde woning. Dat was wel minder dan vorig jaar. Toen verhoogden verhuurders de huur bij het aangaan van een nieuw contract nog met 9,6 procent. In de gereguleerde huursector mag de huurprijs bij een bewonerswisseling meer stijgen dan de voor dat jaar geldende maximale huurverhoging. Ook na renovatie van de woning mag de huur extra worden verhoogd.

Amsterdam heeft al jaren de hoogste huurstijging in Nederland, stelt het CBS vast. Dit jaar was dat 3,4 procent. Ook Rotterdam scoorde bovengemiddeld met 3,2 procent. In Den Haag en Utrecht gingen de huren iets minder hard omhoog: 2,5 en 2,4 procent.

Noord- en Zuid-Holland zijn dan ook de provincies met de sterkste huurstijgingen. Drenthe heeft al jaren de laagste huurstijging van Nederland. Dit jaar is dat 1,9 procent. Dat is wel meer dan de 1,1 procent huurstijging die door het CBS in Drenthe werd gemeten in 2017 en 2018.

Lees meer over wat er allemaal omgaat in de Nederlandse huursector

Particuliere verhuur van woningen rukt op, signaleert het CBS
Door omzetting van koop naar huur kwamen er 27 duizend huurwoningen bij in 2017. In dat jaar veranderden 100 duizend woningen van koop naar huur, maar werden ook 73 duizend huurwoningen verkocht. In beide gevallen ging het om koopwoningen die geen eigendom waren van een sociale woningbouwvereniging. 

Huursector in grote steden wordt gedomineerd door woningcorporaties
Ondanks de forse toename van het aantal huurwoningen in de vrije sector de afgelopen jaren, wordt de huursector in de grote steden van Nederland nog steeds gedomineerd door woningcorporaties. In de tien grote steden is gemiddeld 64 procent van alle huurwoningen eigendom van een sociale-woningbouwvereniging. Den Haag is een uitzondering.

Wie zijn de grootste huisbazen van Nederland?
Corporaties, huisjesmelkers, buitenlandse investeerders: het is dringen op de krappe Nederlandse huurmarkt. Wie krijgt het grootste stuk van de taart? En is er zicht op verandering? 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden