Nederlandse wetenschappers halen veel geld uit EU-budget

Nederlandse wetenschappers halen bovengemiddeld veel geld op uit Europese fondsen voor research. Maar de concurrentie van met name onderzoekers uit Centraal- en Oost-Europa zal zeker toenemen, waarschuwen staatssecretaris Dekker van Onderwijs en minister Kamp van Economische Zaken vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Martijn van Calmthout
Staatssecretaris Sander Dekker. Beeld anp
Staatssecretaris Sander Dekker.Beeld anp

De brief evalueert hoe de Nederlandse wetenschap de afgelopen zeven jaar Europees onderzoeksgeld heeft weten aan te spreken. Tussen 2007 en 2013 kregen universiteiten, instituten en bedrijven 3,4 miljard euro Europese financiering. Dat is bijna anderhalf keer zoveel als Nederland via de EU-begroting voor wetenschap bijdroeg. Ons land levert 5 procent van het totale EU-budget.

Compliment aan Nederlandse wetenschap
Volgens Dekker zijn de positieve cijfers een compliment aan de Nederlandse wetenschap, omdat de subsidies op basis van kwaliteit worden toegekend. Met name bij de European Research Council (ERC) scoren Nederlanders goed: van de ingediende voorstellen kreeg 23 procent een zogeheten ERC-grant van soms enkele miljoenen. Het Europees gemiddelde is 17 procent. In totaal ontvingen Nederlandse onderzoekers bijna 700 miljoen euro via de ERC. Het Europese geld wordt gezien als een welkome aanvulling op het Nederlandse wetenschapsbudget.

Dekker schrijft het hoge Europese succespercentage van Nederlandse voorstellen ook toe aan het feit dat onderzoekers hier al jaren gewend zijn om op kwaliteit te concurreren.

Succes niet vanzelfsprekend
Tegelijk, schrijven de bewindslieden, is succes in het nieuwe Europese meerjarenprogramma Horizon2020 niet vanzelfsprekend. De competitie uit Centraal en Oost Europa neemt toe. Bovendien stelt Europa nieuwe eisen aan wetenschappelijke projecten, die nog meer interdisciplinair moeten zijn en een duidelijke maatschappelijke uitdaging willen aanpakken.

'Het wordt een hele opgave om het huidige succes te handhaven', aldus de brief. Bij de onderhandelingen in Brussel over wetenschap binnen de EU-begroting was Nederland vorig jaar groot voorstander van selectie op basis van excellentie. Met name landen als Polen eisten toen tevergeefs een verdeling op basis van inbreng in de begroting.

Voor het programma Horizon2020 is 70,2 miljard euro gereserveerd voor de periode 2014-2020.

Dekker zei eerder teleurgesteld te zijn als Nederland alleen al binnen de ERC-grants niet minstens een miljard uit Europa in de wacht zou slepen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden