Nederlandse vs. Vlaamse jongeren: de belangrijkste verschillen

Uit onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie bleek vandaag dat de Nederlandse jeugd braver en gezonder leeft. Jongeren zijn in vergelijking met andere landen de afgelopen vier jaar steeds minder gaan drinken. Hoe gaat het met de jongeren in Vlaanderen en wat zijn de grootste verschillen?

Scholieren op het Vrijthof in Maastricht. Beeld anp

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) onderzoekt elke vier jaar hoe het gaat met elf-, dertien-, en vijftienjarigen in ruim veertig landen. Nederlandse jongeren geven hun geluk het hoogste cijfer van alle jongeren in Europa, de Verenigde Staten en Canada. De Vlaamse jeugd velt echter een hard vonnis over zichzelf. Slechts vier landen van de veertig onderzochte landen scoren slechter.

Alchoholgebruik
Vlaamse jongeren grijpen, in tegenstelling tot de Nederlandse jeugd, vaak naar de fles. Bijna de helft van de ondervraagden jongeren in Vlaanderen heeft voor hun dertiende alcohol gedronken. Een kwart van de vijftienjarigen jongeren is al twee of meerdere keren dronken geweest en zelfs achttien procent drinkt wekelijks bier.

De Nederlandse jongeren behoren daarentegen nu tot de groep 'gemiddeld matige drinkers', terwijl vijftienjarigen vier jaar geleden nog tot de toptien van innemers behoorden. Elf- en dertienjarigen behoren nu zelfs tot de nuchterste jongeren.

Slecht zelfbeeld
Een groot deel van de Vlaamse jongeren is niet blij met zichzelf. Ze vinden zichzelf dik en ongezond, wat resulteert in een slecht zelfbeeld. Volgens de WHO hangt dit samen met een gebrekkig contact met hun ouders. Uit het onderzoek blijkt dat de Vlaamse jeugd het moeilijk vindt te communiceren met hun vader of moeder.

Hoogleraar Vollebergh constateert vandaag in de Volkskrant dat de Nederlandse ouders het juist goed doen. Nederland staat voor de derde keer in de topdrie van landen waar jongeren hun ouders het meeste vertrouwen.

Ongezond
Het slechte contact met de ouders is in Vlaanderen ook een van de redenen waarom de jongeren ongezonder leven. Ze eten weinig fruit, slechts een op de drie jongeren eet dagelijks fruit, en ze bewegen te weinig. Vier van de tien jongeren is te zwaar.

Nederland scoort ook goed als het om overgewicht gaat. Nederland is de hekkensluiter in de lijstjes met te zware kinderen. Ongeveer tien procent van de kinderen kampt met overgewicht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden