Nieuws
Nederlandse vrouw overleden na risicovolle Brazilian Butt Lift
Een Nederlandse vrouw is maandag in Turkije overleden na een Brazilian Butt Lift, een populaire cosmetische operatie om de billen te vergroten.
De vrouw ging maandag onder het mes in Istanbul en stierf daarna, bevestigt een woordvoerder van BodyLab Istanbul, het Nederlandse bedrijf dat de reis naar Turkije en de biloperatie regelde, na berichtgeving van RTL Nieuws.
Ronde billen zijn populair. De hoeveelheid Brazilian Butt Lifts - in de volksmond BBL’s - die plastisch chirurgen wereldwijd uitvoeren, nam in de periode 2015 tot en met 2019 met 77,6 procent toe. In 2018 trokken de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) en de Nederlandse Vereniging voor Esthetische Plastische Chirurgie (NVEPC) aan de bel. In 1 op de 3000 gevallen zou de cliënt aan de ingreep overlijden. Dat is het hoogste sterftecijfer van alle esthetische ingrepen.
Vet kan in bloedsomloop komen
Bij zo’n billift wordt door middel van liposuctie vet weggezogen uit bepaalde delen van het lichaam, vaak de buik- of heupstreek. Vervolgens plaatst de arts het vet terug te in de bil, wat lipofilling heet.
Een methode die vaak wordt toegepast, zegt Annekatrien van de Kar, plastisch chirurg in het Amsterdamse OLVG ziekenhuis, ‘maar lipofilling naar de bil is extra risicovol, omdat diep in de bil grote, relatief zwakke vaten lopen.’ Als het fout gaat, wordt er vet in zo’n bloedvat gespoten. Het vet komt in de bloedsomloop terecht, met vetpropjes in het hart of de longen tot gevolg. Uiteindelijk kun je daaraan overlijden.
De BBL’s worden voornamelijk uitgevoerd in landen als Turkije en de Dominicaanse Republiek, maar ook Nederlandse chirurgen bieden de billifts aan. Van de Kar doet het niet, zij vindt de ingreep te riskant. ‘Mensen moeten voorzichtig zijn met dit soort ‘operatiereizen’ naar het buitenland. In Nederland worden strenge eisen gesteld, zowel aan arts als aan het ziekenhuis. Je weet zeker dat je in een gecertificeerde kliniek of ziekenhuis terechtkomt, bij een gekwalificeerde plastisch chirurg. In het buitenland is dat niet altijd zo duidelijk.’
Registratiecentrum
In heel Nederland krijgen ziekenhuizen veel meldingen van complicaties na ingrepen die in het buitenland zijn uitgevoerd. Daarom hoopt de NVPC binnen enkele weken een registratiecentrum te openen, waar artsen complicaties na cosmetische ingrepen kunnen melden, uitgevoerd in binnen- en buitenland. Van de Kar is een van de initiatiefnemers van het plan: ‘Vorig jaar overleed er ook al een dame na een ingreep in Turkije. Met dit registratiesysteem hopen we een indruk te krijgen van de omvang van het probleem en te zijner tijd misschien actie te ondernemen.’
Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten op de hoogte te van het overlijden van de vrouw en consulaire bijstand te verlenen aan haar nabestaanden.