‘Nederlandse vrouw is niet ambitieus'

Nederlandse vrouwen zijn niet ambitieus en kinderen krijgen is voor maar een klein deel het belangrijkste in het leven. Ook denken vrouwen veel te rooskleurig over hun financiële positie als hun partner zou wegvallen....

ANP

Dat zijn de belangrijkste conclusies uit een enquête ter gelegenheid van het 35-jarige jubileum van Opzij. Het tijdschrift heeft het onderzoek samen met Margriet uitgevoerd. Aan de enquête nam een representatieve groep van 504 vrouwen deel. Daarnaast werden nog eens 254 Opzij-lezeressen en 259 Margriet-lezeressen ondervraagd.

Over het algemeen zijn Nederlandse vrouwen erg tevreden. Zij geven hun leven gemiddeld een 7,8. Ambitieus zijn ze daarentegen niet, slecht 37 procent vindt een carrière belangrijk. Bij de Opzij-lezeressen ligt dit percentage op 55 procent en bij de Margriet-lezeressen op 21 procent.

Van de ondervraagde vrouwen werkt 56 procent buitenshuis, waarvan twee derde parttime. De Margriet-lezeressen volgen deze cijfers. Maar bij de Opzij-lezeressen liggen deze getallen aanmerkelijk hoger. Het percentage vrouwen dat buitenshuis werkt is 73 procent, waarvan 55 procent parttime.

Van de ondervraagden zegt 12 procent het moederschap het belangrijkst in het leven te vinden. Een op de twintig Opzij-lezeressen deelt die mening. Van de Margriet-lezeressen vindt 15 procent kinderen krijgen het belangrijkste in het leven.

In de Nederlandse huishoudens waarin beide partners werken, verdient de man in 70 procent van de gevallen meer dan de vrouw. In 22 procent van de huishoudens verdienen beide partners evenveel of verdient de vrouw meer. Bij Opzij-lezeressen is dat 32 procent en bij Margriet-lezeressen 19 procent. Een groot deel van deze vrouwen zou volgens het onderzoek dus in financiële moeilijkheden komen als de partner wegvalt. Toch zegt 63 procent dat zij helemaal of ten minste voor driekwart in het eigen onderhoud zou kunnen voorzien.

De uitslag van het onderzoek wordt deze week in Opzij en Margriet gepubliceerd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden