Nederlandse Vibe vaart eigen koers

e komen laat voor optredens, 'Zdrinken veel vooral whiskey en nemen altijd al hun vrienden mee.' Dat zegt de moeder van de Amsterdamse rapper Brace over rappers Lange Frans en Baas B in het nieuwe Nederlandse 'urban lifestyle magazine' Vibe....

Jeroen Junte

Met het artikel over Brace geeft de eerste Nederlandse editie van het Amerikaanse hiphopblad Vibe een duidelijke boodschap af: uiterlijk mag het dan een getrouwe kopie zijn van het moederblad, er wordt hier wel een eigen koers gevaren. Het dragende interview deze maand in de Amerikaanse Vibe is met wereldster Nelly. 'Een echter gangsta schept nooit op over zichzelf', zegt deze rapper over het gebrek aan controverse rond zijn persoon. Zou de moeder van Brace nooit hebben goedgekeurd, zulk taalgebruik.

'De Rolling Stone van de jaren negentig', dat was de droom van jazzmuzikant Quincy Jones toen hij Vibe in 1993 in de VS lanceerde. Het zou uiteindelijk de Rolling Stone voor zwarte jongeren worden. Logisch voor een blad dat voor driekwart is gevuld met interviews met rappers en r & bsterretjes, acteurs als Wesley Snipes en atleten als Michael Jordan. Slechts drie blanke artiesten haalden ooit de cover: Beastie Boys (1994), Eminem (2000 en 2002) en Justin Timberlake (2003).

De Nederlandse Vibe is minder gefixeerd op etnische achtergrond en mikt op 'alle jongeren die de multiculturele samenleving als uitgangspunt hebben', zo staat in het voorwoord. Brainpower of Ali B op de cover? Moet kunnen.

Dat de timing goed is blijkt uit het succes van het multiculti-radiostation Fun X en de vele uren die televisiezenders als The Box en MTV voor hiphop en r & b vrijmaken. Met de kwaliteit van het maandblad zit het ook wel goed wie in hiphop en r & b is geeresseerd kan niet om Vibe heen.

De Nederlandse editie overigens de eerste buitenlandse editie van het blad bestaat voor ongeveer de helft uit vertaalde artikelen. In Amerika openen voor Vibe, met een oplage van bijna een miljoen, nu eenmaal deuren die voor andere bladen gesloten blijven. En de Nederlandse editie slechts 25 duizend exemplaren pikt daar graag een graantje van mee. Zo is er maar liefst tien pagina's uitgetrokken voor een 'exclusief interview' met superster Puff Daddy. Dankzij creatief fotoshoppen krijgt dit interview toch nog een Nederlandse tintje: op de coverfoto draagt Puff Daddy opeens een voetbalshirt van het Nederlands Elftal.

De in het voorwoord beloofde '

dope content van eigen bodem' bestaat vooral uit interviews met Nederlandse artiesten, zoals dj Real El Canario, rapper Casablanca Connect en Brace.

Maar onderscheidend zijn vooral de verhalen met typisch Nederlandse onderwerpen. Zo zijn bekende Nederlandse artiesten gefotografeerd op hun low riders, de choppers onder de fietsen. En dat is nog eens wat anders dan de stuitende terreinwagens waarin hun Amerikaanse collega's zich doorgaans voortbewegen. Hiphop-journalist Saul van Stapele verhaalt over zijn interview-avonturen met Amerikaanse rappers die het zwaar hadden met de genetisch-gemanipuleerde nederwiet. Daar zul je ze in Amerika toch niet zo snel over horen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden