Nederlandse verkeersveiligheid daalt een plek in EU-lijst

Nederland is een plek gedaald in de lijst van meest verkeersveilige landen in de Europese Unie. Met 3,1 dodelijke ongelukken per 100.000 inwoners vorig jaar staat het op een gedeelde vierde plaats met Denemarken. In 2014 deed Nederland het nog beter dan het Scandinavische land, blijkt uit verkeersgegevens die het Europese statistiekbureau Eurostat vrijdag publiceerde. Het veiligst is Malta: in 2015 kwamen slechts 2,6 per 100.000 inwoners om in het verkeer op het eiland in de Middellandse Zee. Ook Zweden en het Verenigd Koninkrijk hebben veiliger verkeer dan Nederland.

Riffy Bol
In de hele Europese Unie stierven in 2015 ongeveer 26.100 personen in het verkeer. Beeld anp
In de hele Europese Unie stierven in 2015 ongeveer 26.100 personen in het verkeer.Beeld anp

Het was al bekend dat het aantal dodelijke verkeersslachtoffers in Nederland was gestegen. Eurstat hanteert met 531 doden alleen een andere methode dan de 621 slachtoffers die het CBS eerder bekend maakte. Dat komt omdat CBS ook mensen telt die later in het ziekenhuis door het ongeval komt te overlijden. 'Dit zijn indrukwekkende cijfers, maar de procentuele stijging is nog ernstiger', zegt woordvoerder Ad Vonk van de ANWB. De verkeersbond kan geen eenduidige verklaring geven voor de toename. 'Je kunt oorzaken noemen als ouderen die langer blijven fietsen, jongeren die wilder gedrag vertonen in het verkeer en kinderen die al append de weg oversteken.'

Alarmerend

De ANWB maakt zich ook zorgen over de manier van ongevallen registreren. 'Vaak weten we niet hoe een ongeluk precies is gebeurd en in welke omstandigheden. In het ziekenhuis vragen ze daar niet naar en de politie komt ook niet altijd meer naar een ongeval gereden. Dan is het heel lastig om wat aan de oorzaken te doen', aldus Vonk. Het stijgende aantal niet-dodelijke verkeersslachtoffers in Nederland vindt hij minstens zo alarmerend. In 2014 waren dat er 20.700, een kwart meer dan aan het begin van de eeuw, berekende de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV).

Bulgarije had vorig jaar relatief gezien de meeste verkeersdoden: 9,8 per 100.000 inwoners. Letland en Roemenië volgen met 9,5 doden per 100.000 mensen. De meeste slachtoffers kwamen om het leven in Frankrijk (3.461), Duitsland (3.459) en Italië (3.428). In de hele Europese Unie stierven in 2015 ongeveer 26.100 personen in het verkeer, honderd meer dan in 2014. Twintig jaar geleden lag het aantal slachtoffers nog veel hoger: sindsdien is dat getal met bijna 60 procent gedaald.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden