Nederlandse troepen naar Macedonië

Ondanks twijfel over het welslagen van de NAVO-missie in Macedonië gaat de Tweede Kamer in overgrote meerderheid akkoord met de uitzending van 250 militairen....

Van onze verslaggevers

'De risico's van niets doen zijn reuze groot, gigantisch', zei minister Van Aartsen van Buitenlandse Zaken tegenover de Kamercommissies voor Defensie en Buitenlandse Zaken, die het zomerreces onderbraken voor een debat over Nederlandse deelname aan de operatie Essential Harvest. Van Aartsen waarschuwde voor burgeroorlog en een humanitaire crisis als de NAVO in Macedonië verstek zou laten gaan.

Van Aartsen en collega De Grave van Defensie erkenden de risico's en onzekerheden die verbonden zijn aan de actie. 'Dweilen met de kraan open', noemde Valk (PvdA) de taak van de circa 3500 man sterke troepenmacht: het verzamelen en vernietigen van wapens die in het bezit zijn van Albanese rebellen. Niemand weet exact hoeveel wapens in omloop zijn, beaamde De Grave. Met Hoekema (D66) vond hij het echter niet nodig dat 'de laatste kalasjnikov' wordt vernietigd. NAVO-troepen dragen alleen al door hun aanwezigheid bij aan stabiliteit op de Balkan, betoogde Van Aartsen.

De Grave verwacht 'geen grootschalige agressie' tegen NAVO-troepen, die overigens voldoende bewapend zijn om zich te weren. Mocht de missie toch faliekant mislopen, dan trekt Nederland zijn troepen terug. Daarvoor zijn onder meer Amerikaanse helikopters beschikbaar, liet de minister doorschemeren.

De NAVO wachtte de uitkomst van het debat in Den Haag niet af, maar zette tegen het middaguur het sein op groen voor de operatie. De lidstaten hadden tot gistermiddag de gelegenheid om bezwaar te maken tegen de missie. Groot-Brittannië besloot meteen zevenhonderd manschappen in te vliegen; zij komen vandaag aan. Leden van het Franse Vreemdelingenlegioen arriveerden gisteravond al in Skopje. Daar bevindt zich al een voorhoede van zo'n vijfhonderd Britten en Tsjechen. Naar verwachting wordt volgende week begonnen met het inzamelen van wapens van Albanese rebellen.

Secretaris-generaal Robertson van de NAVO sprak gisteren van een 'historische stap' op weg naar een periode van stabiliteit en veiligheid in de hele Balkan-regio. Hij gaf toe dat het een moeilijke beslissing was geweest. 'Er zijn risico's aan verbonden, we erkennen dat. Maar de risico's van het niet sturen van troepen zijn veel groter.'

Volgens de militaire deskundigen van de NAVO zal het geweld tussen de Macedonische strijdkrachten en de rebellen verder oplaaien als het bondgenootschap de missie nog langer uitstelt. Gisteren nam het aantal meldingen over schendingen van het staakt-het-vuren af. De regering van Macedonië verwelkomde de komst van de NAVO-troepen. 'Dit is een volgende belangrijke stap naar een vreedzame oplossing van de crisis in Macedonië', verklaarde minister van Defensie Buckovski.

Het is de bedoeling dat de rebellen de wapens vrijwillig afstaan, waarna de geweren en mortieren met munitie worden vernietigd. Operatie Essential Harvest, waaraan twaalf landen meedoen, duurt in principe dertig dagen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden