nieuwsgedupeerde reizigers

Nederlandse toeristen in problemen door faillissement Thomas Cook: alle geboekte reizen geannuleerd

Thomas Cook en Neckermann zetten een streep door alle geboekte reizen. Het faillissement van de reisorganisatie zorgt bij Nederlandse toeristen op vakantie voor problemen. 

Toestellen van Thomas Cook op de luchthaven van Manchester.Beeld AFP

Nederlanders laten via sociale media weten dat ze hun hotelkamer niet meer in mogen tenzij ze direct de rekening betalen, soms meer dan duizend euro. En dat terwijl ze voor vertrek de volledige reissom al aan hun reisbureau hebben voldaan.

Thomas Cook Nederland en het bijbehorende Neckermann Reizen zijn aangesloten bij de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR), waardoor gedupeerden in principe hun geld terugkrijgen. Maar onduidelijk is vooralsnog wat toeristen moeten doen als het hotel hen voor een ultimatum stelt. Mogelijk krijgen ze dat bedrag niet (volledig) terug. 

SGR heeft dinsdagochtend een speciaal telefoonnummer (070-30 711 11) ingesteld voor reizigers die op hun bestemming in de problemen zijn gekomen. Het garantiefonds werkt samen met reisorganisatie TUI, die de bellers verder helpt. Ook staan veel reisbureaus SGR bij.

SGR en Thomas Cook waren dinsdagochtend telefonisch niet bereikbaar voor een reactie. Thomas Cook laat via de website weten dat mensen die ‘problemen hebben met de accommodatie’, contact moeten opnemen met hun reisbureau of reisagent. ‘Zij helpen u verder’, aldus de reisorganisatie. ‘Neem alleen contact op in dringende gevallen.’

Tenerife

Gertjan van ’t Klooster (31) uit Veenendaal is een van de gedupeerde toeristen. Maandag kreeg hij van de receptionist van het Columbus hotel op Tenerife te horen dat hij en zijn partner moesten betalen. ‘Een man gaf aan dat Thomas Cook de reserveringen had geannuleerd en dat we, als we wilden blijven, zelf 1.140 euro moesten betalen. We hadden de energie niet om nee te zeggen, dus we hebben maar betaald.’

Ruim 10 duizend mensen zijn op dit moment op vakantie via de Nederlandse tak van Thomas Cook. Hoeveel van hen problemen ondervinden, is onbekend. Reizigers doen er verstandig aan bij de luchtvaartmaatschappij te informeren naar de terugreis.

Thomas Cook Nederland heeft gisteren bij SGR een melding gedaan van financieel onvermogen. Van een faillissement is nog geen sprake, al lijkt dat een kwestie van tijd. Naar schatting 50 duizend mensen hebben tot het eind van de winter een reis geboekt via de betrokken reisorganisaties. Zij kunnen hun geld terugkrijgen of via het reisbureau een alternatieve vakantie uitzoeken.

Voor veel reizigers is hun vakantie door alle perikelen verpest. ‘Ons vakantiegevoel is compleet weg’, zegt Van ’t Klooster. ‘We keken hier al maanden naar uit. We gaan zien of we het de komende dagen toch nog leuk kunnen hebben.’

Op de website heeft Thomas Cook voor reizigers nog een goedbedoeld advies: ‘Ondervindt u geen problemen? Blijf dan rustig van uw vakantie genieten.’

Britten beginnen grootste repatriëringsoperatie in vredestijd om gestrande reizigers op te halen
De Britse luchtvaartautoriteiten zijn een grootscheepse operatie begonnen om tienduizenden toeristen uit het buitenland op te halen die strandden na het bankroet van reisgigant Thomas Cook. Maandag moeten al 14 duizend Britten naar huis worden gevlogen in het kader van Operation Matterhorn.

Wat betekent het faillissement van Thomas Cook voor Nederlandse klanten?
Het faillissement van reisorganisatie Thomas Cook dupeert met name Britse vakantiegangers. Maar wat betekent het voor de reizigers die een vakantie hebben geboekt via de Nederlandse tak van de reisreus?

Dit zijn de directe gevolgen van het faillissement van Thomas Cook
Het faillissement van reisorganisatie Thomas Cook leidt tot problemen voor met name Britse vakantiegangers. Nederlandse toeristen kunnen hun reis afmaken, maar de Nederlandse tak van Thomas Cook neemt geen nieuwe reizen aan. We zetten de gevolgen van het omvallen van de reisreus op een rij.

Thomas Cook heeft het einde van de reis bereikt; waar is het misgegaan?

De Britse reisgigant Thomas Cook vocht tevergeefs voor haar voortbestaan. Het was het bedrijf dat van burgers wereldburgers maakte. Wat is er misgegaan?

Doek valt voor Britse reisgigant Thomas Cook
De noodlijdende touroperator Thomas Cook is omgevallen. Het 178-jarige oude concern, dat wereldwijd 22.000 medewerkers heeft, meldt dat stappen worden gezet om het bedrijf te liquideren.

Reizigers staan in de rij om in een vliegtuig in het Turkse Dalaman te stappen.Beeld REUTERS
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden