Nederlandse toerist ontsnapt aan tijger in Nepal: 'wij waren haar lunch'

Een Nederlandse toerist is zaterdag tijdens een jungletocht in Nepal aangevallen door een tijgerin. Gerard van Laar (33) wist ternauwernood te ontsnappen door in een boom te klimmen, waarin hij zich gedurende twee uur verscholen hield. 'Ik heb puur geluk gehad.'

In Bardia-park zijn tijgeraanvallen uitzonderlijk. Beeld afp

Samen met gids Krishna Shah bezocht Van Laar het Bardia National Park in het zuidwesten van Nepal. Te voet trokken ze het woud in, 'op zoek naar wildlife', zo vertelt hij telefonisch. Lang hoefden ze niet te zoeken. Nog voor het middaguur hadden ze olifanten gespot, evenals neushoorns en een zonnebadende krokodil.

'Maar na de lunch waren wij de lunch.' Zijn eerste wilde tijgerin hoorde Van Laar voor hij het dier te zien kreeg. 'Er klonk een brul, ik keek over mijn schouder en zag op 10 meter afstand een volwassen tijger in volle vaart op ons afrennen.' Van Laar en Shah zetten het op een rennen. In zijn vlucht sloeg de Nederlander linksaf van het pad; zijn gids sprintte rechtdoor, terwijl hij de tijger afleidde. Het beest volgde Shah, waarop Van Laar de kans zag in een boom te klimmen. 'Puur geluk, als de tijger achter mij was aangegaan was ik kansloos geweest.'

Stok

Shah kon de tijger maar ternauwernood van zich af houden. Hij viel op de grond, de tijger ging voor zijn nek, maar Shah, slechts bewapend met een stok, wist de fatale beet te ontwijken. Gidsen mogen in Nepal geen wapens dragen, slechts een stok voor noodgevallen. Shah slaagde erin de tijger weg te jagen en verschanste zich in een boom.

Als Van Laar, metershoog in zijn boom, Shah om hulp roept, keert de tijger bij hem terug. 'Ze liep even om de boom, maar liet me daarna met rust.' Het dier kon hem ruiken noch zien. 'Vooraf had ik instructies gekregen om bij aanvallen van wilde dieren in een boom te klimmen.'

Van Laar houdt zich stil, terwijl zijn gids hulp gaat halen. Na twee uur in de boom ziet Van Laar hem terugkeren met twee helpers aan zijn zijde. Het gevaar is dan nog niet geweken; de tijger duikt weer op, valt Shah aan en brengt hem met haar tanden en klauwen enkele verwondingen aan zijn benen toe. Met stokken en geschreeuw slagen zijn collega's erin het dier op afstand te houden.

Uiteindelijk komt er versterking in de vorm van drie olifanten, met daarop ruiters. Deze zogenaamde mahouts, doorgaans belast met de taak stroperij tegen te gaan, escorteren Van Laar en de andere mannen het park uit. Gids Shah wordt naar een ziekenhuis gebracht, waar verpleegkundigen zijn wonden schoonmaken. Na een nachtje kan hij weer naar huis.

Het reddingsteam, inclusief olifanten en soldaten. Beeld Gerard van Laar

Uitzonderlijk

In het beschermde natuurpark Bardia, waar zo'n zeventig wilde tijgers leven, zijn aanvallen uitzonderlijk. 'Een Nepalese man die hier gids is sinds 1996 verzekerde me dat hij dit nog nooit heeft meegemaakt.' Tijgers zijn doorgaans uiterst schuchter, bevestigt Sonja Rusticus, mede-eigenaar van Bardia Homestay waar Van Laar verblijft. Volgens haar gaan de parkopzichters er vanuit dat de tijgerin welpen bij zich had, wat haar agressie kan verklaren.

Van Laar, uitvinder en autotechnisch ingenieur van beroep, kijkt gelaten terug op het voorval. 'Ik word 's nachts wel eens wakker, maar slapeloze nachten heb ik er niet van.' Over drie dagen vliegt hij vanaf New Dehli terug naar Nederland. Eerder naar huis? 'Nee hoor, dit stond al zo gepland.'

Tijgersafari

Volkskrant-verslaggever Noël van Bemmel ging ook op zoek naar de wilde tijger, in India. Zijn ervaring was minder heftig; hij ontmoette een best wel lieve reuzenpoes die bezoekers koeltjes negeert. (+)

Reis met Van Bemmel mee over het Indiase platteland in onze interactieve special met foto en film.

Krishna Shah laat de verwondingen aan zijn been zien als hij aankomt bij de EHBO-post. Beeld Gerard van Laar
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.