Nederlandse tennissers moeten meer samen doen

HET DEBACLE van de Nederlandse tennissers tijdens Roland Garros stond lijnrecht tegenover het succes in de Davis Cup. In de landenwedstrijd versloeg Nederland titelhouder Spanje....

Tynke Landsmeer

Tijdens individuele toernooien is het coaches niet toegestaan naast de baan plaats te nemen. Hun plaats is op de tribune. 'Wanneer je als coach langs de baan zit, kun je een speler iets beter sturen en dan was het, in een geval als dat van Sluiter tegen Robredo, misschien anders gelopen. Dat lukt namelijk niet vanaf de tribune.'

Of daarmee ook het succes van de Davis Cup en de tegenvallers van Parijs zijn verklaard, is Bogtstra een te gemakkelijke conclusie. 'Laten we niet vergeten dat dit pas het eerste jaar is dat de Nederlanders beter presteren in de Davis Cup dan op de andere toernooien. De afgelopen jaren is dat namelijk altijd net andersom geweest.

'Bij de Davis Cup hebben we tegen Spanje en Duitsland twee wedstrijden gespeeld onder ideale omstandigheden. We hebben iets weten te creëren met elkaar, waardoor we op ons best presteren. Deze spelers willen voor elkaar werken, of ze nu wel of niet zelf op de baan staan. Dat heb je aan Jan Siemerink kunnen zien, die staat langs de kant net zo hard te schreeuwen.

'Maar ik vind het gevaarlijk te stellen dat we nu zoveel beter spelen in de Davis Cup, want tot heden heeft alles gewoon heel erg meegezeten. We gaan echt ooit weer eens verliezen. Maar dan wil ik het wel op dezelfde manier waarop we ook gewonnen hebben; met elkaar.

'Ik zou willen dat die jongens elkaar in Nederland ook wat vaker gingen opzoeken om te trainen. Van Lottum en Sluiter zaten na de uitschakeling op Roland Garros in Nederland, dan zou het heel goed zijn wanneer ze elkaar in zo'n week opzoeken om zich samen voor te bereiden op het grasseizoen.

'Maar dan moet er wel een centrum zijn, waar je elkaar kunt treffen en waar je altijd, op elke baansoort, terecht zou kunnen. In Nederland hebben wij niet de beschikking over een nationaal trainingscentrum. Het is bovendien op papier gemakkelijker bedacht dan in de praktijk uitgevoerd. Tennis blijft een individuele sport.

'Ik zou als Davis Cup-captain best met een jonge groep jongens willen trainen en samen naar toernooien willen reizen. Maar daarvoor moeten wel de mogelijkheden en de financiën zijn. En je moet ook een groep hebben die dat samen wil doen.

'Ik ben verschrikkelijk blij met het succes van de Davis Cup, maar de populariteit van tennis moet niet afhankelijk worden van dat ene succes. Ik ben alleen bang dat we wel die kant uitgaan. We moeten oppassen dat we niet alleen gaan leunen op dat ene resultaat uit een landenwedstrijd want dan wordt de druk op de spelers wel erg groot. Ik kan niet verwachten dat ze in de Davis Cup goed blijven spelen als ze de rest van het jaar niks presteren. Zo werkt dat niet.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden