Nieuws Nederlandse techsector

Nederlandse techsector nog meer gestimuleerd door Den Haag en een helpende prins

Een maand geleden beloofde ze de macht van Facebook (jaaromzet 55,8 miljard dollar), Google (136 miljard) en Apple (265 miljard) te beteugelen. Maandag kondigde staatssecretaris Mona Keijzer een ‘stevig’ pakket maatregelen aan dat de Nederlandse techsector in staat stelt ‘om tot de wereldtop te behoren’. Het pakket kost de schatkist 65 miljoen, verspreid over de komende vier jaar.

Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken. Beeld ANP

Keijzers maatregelen moeten start-ups en scale-ups een betere toegang bieden tot durfkapitaal, aandelenopties fiscaal aantrekkelijker maken en het voor beginnende techbedrijven vereenvoudigen om ‘essentieel’ personeel aan te trekken uit het buitenland.

De kostbaarste maatregel is de aanpassing van de fiscale regeling voor aandelenopties. Een start-up die nu zijn werknemers beloont met aandelenopties als aanvulling op het loon, zadelt hen met een forse potentiële belastingaanslag op. Op het moment dat de opties worden omgezet in aandelen, beschouwt de fiscus die als een vorm van salaris. Daarover wordt 52 procent belasting geheven, hoewel de waarde slechts op papier bestaat. Keijzer wil het moment van de heffing verplaatsen naar het moment waarop de werknemers hun aandelen daadwerkelijk verkopen.

De staatssecretaris had maandag meer goed nieuws voor de techsector. Prins Constantijn van Oranje is bereid gevonden langer aan te blijven als ambassadeur van de Nederlandse Facebooks, Googles en Apples in spe. Hij bekleedde die functie sinds 2016, maar dreigde in januari het bijltje erbij neer te leggen, bleek uit een interview met het vakblad Computable. Constantijn wilde alleen doorgaan ‘als de ambitie voor StartupDelta vanuit de overheid en andere partijen een stuk hoger wordt’. De prins is kennelijk tevreden gesteld. StartupDelta krijgt een nieuwe naam: TechLeap.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden