Nederlandse tak bloemenkwekerij stopt na aanval Ethiopische rebellen

Bloemenkwekerij Esmeralda Farms sluit de deuren van zijn Nederlandse tak in Aalsmeer na de aanval van vorige week op zijn tuinderij in Ethiopië. Volgens het bedrijf is de schade na de vernieling door Ethiopische rebellen zo groot, dat er niets anders op zit dan de werkzaamheden te staken.

Bloemkwekerij in Ethiopië sluit haar deuren. Beeld anp

Esmeralda Farms, een van de grootste spelers op de internationale bloemenmarkt, leunde voor zijn Nederlandse bv grotendeels op de toevoer van bloemen uit Ethiopië. Deze werden vanuit Aalsmeer naar andere Europese landen vervoerd. Nu de Ethiopische levensader is doorgesneden, zit er volgens het bedrijf niets anders op dan te stoppen. Het personeel werd gisteren al ingelicht over het besluit. 14 medewerkers in Nederland en meer dan 500 in Ethiopië verliezen vermoedelijk hun baan.

De rebellen, die in een dodelijke strijd zijn verwikkeld met de Ethiopische regering, troffen vorige week buitenlandse kwekerijen in het noordwesten van het land. Esmeralda Farms Nederland was een van de bedrijven die hulp kregen van de Ethiopische regering bij het opzetten van hun handel en zo een doelwit werden. De aangevallen kwekerijen waren eigendom van Nederlandse, Indiase, Belgische, Israëlische en Italiaanse eigenaren of van de Ethiopische overheid.

Tien bedrijven aangevallen

In totaal zijn zo'n tien tuinbouwbedrijven aangevallen, lichtte Esmeralda-directeur Loui Hooijman na de aanval toe in een reactie aan de NOS. 'Er waren militairen op ons bedrijf toen de opstandelingen kwamen, zij zijn gevlucht omdat de groep te groot was. Alles is toen in brand gestoken.' Naast de brandstichting vernielden de rebellen ook pomphuizen bij de kwekerij. Bij de aanval ging in totaal zo'n 10 miljoen euro aan investeringen verloren. 'Alles is weg', aldus Hooijman.

Minister Ploumen van Buitenlandse handel noemde de gebeurtenissen vrijdag 'echt zorgelijk'. Het kabinet verleent subsidie om Nederlandse bedrijven die zich in Ethiopië willen vestigen te steunen. Volgens Ploumen kwamen de aanvallen als een verrassing. Zij heeft de Ethiopische autoriteiten gevraagd om in gesprek te gaan met de opstandelingen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken scherpte na de aanval het reisadvies voor de door geweld geteisterde regio's aan.

'Diep geschokt'

De Ethiopian-Netherlands Business Association (ENLBA), dat zo'n 130 Nederlandse bedrijven in Ethiopië ondersteunt, laat in een verklaring weten 'diep geschokt' te zijn over de aanvallen. 'De bedrijven zijn de dupe geworden van een intern conflict dat al langer in Ethiopië speelt en de laatste tijd steeds meer naar de voorgrond is gekomen. De woede richt zich tegen de overheid, maar buitenlandse investeringen worden gezien als symbolen van de overheid en lopen daardoor gevaar.' Het is daarom aan de Ethiopische regering om met een oplossing te komen, aldus de ELNBA.

Naast Esmeralda bezit de Nederlandse bloemencoöperatie Royal FloraHolland eveneens vier kwekerijen die in Ethiopië zijn aangevallen. Een vijfde kwekerij wist zich te verdedigen. Royal FloraHolland is nog bezig met het in kaart brengen van de precieze schade.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.