Nederlandse studenten, verbreed je horizon en ga óók in het buitenland studeren

Nederlandse studenten zouden het voorbeeld moeten volgen van de vele buitenlanders die hier studeren.

Twee studenten in Maastricht eten pizza. Beeld Marcel van den Bergh/de Volkskrant

Universiteiten en hogescholen krijgen in overvloedige mate waarom ze hebben gevraagd: buitenlandse studenten. Bij sommige studies vormen die zelfs een meerderheid. Reden voor betrokken instellingen om aan te dringen op maatregelen die het evenwicht enigszins moeten herstellen, zoals de begrenzing van het aantal studenten uit landen buiten de EU.

Afgezien van het feit dat dergelijke ingrepen discriminatoir van karakter zijn, zijn ze ook onwenselijk. Met hun uitwisselingsprogramma's grijpen de universiteiten terug op de toestand die met de invoering van de nationale voertalen, in de 19de eeuw, tot op zekere hoogte verloren was gegaan: die van de universiteit als huis van grenzeloze wetenschap - met het Latijn als voertaal.

Studeren was destijds weliswaar een elite-aangelegenheid, maar die elite was per definitie ambulant. Aan de Leidse universiteit studeerden lange tijd meer buitenlanders dan Nederlanders. De Utrechtse universiteit wilde buitenlandse studenten en wetenschappers behagen met de aanleg van de statige Maliebaan. Aan die uitwisseling dankte de wetenschap in belangrijke mate haar bloei.

Universiteiten en hogescholen hebben de laatste jaren dus op goede gronden internationalisering nagestreefd. Daarbij gingen ze uit van de verwachting dat de komst van buitenlandse studenten het hoger onderwijs en de kennisinfrastructuur in Nederland ten goede zou komen. Dat deze ontwikkeling gepaard gaat met de versterking van het Engels als academische voertaal is onvermijdelijk - al zal de Nederlandse taal- en letterkunde daarvan gevrijwaard moeten blijven.

Vooralsnog ontbreekt het bij de uitwisseling in het hoger onderwijs echter aan wederkerigheid. Tegenover de bijna negentigduizend buitenlanders die momenteel in Nederland studeren, staan slechts veertienduizend Nederlanders die in het buitenland een bachelor- of masteropleiding volgen. Deze dispariteit - een ongewenst gevolg van de betaalbaarheid en de kwaliteit van het hoger onderwijs in Nederland - moet niet worden bestreden door buitenlandse studenten te weren, maar door Nederlandse studenten aan te moedigen ook hun horizon te verbreden.


In Maastricht is de Nederlandse student een schaars product

Van alle studenten aan de Universiteit Maastricht die een volledige studie volgen, komt 53 procent uit het buitenland. Naast Duitsers lopen er nog 111 nationaliteiten rond. En daar kleven nadelen aan. (+)

Nederlandse studenten zijn steeds vaker in de minderheid in de collegezaal. Door het snel groeiende aantal internationale studenten tellen 210 studies, bijna 10 procent van het totaal, inmiddels meer buitenlandse studenten dan Nederlandse. 70 studies bestaan zelfs voor meer dan driekwart uit internationale studenten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.