Nederlandse staat koopt ABN Amro en Fortis Nederland

De Nederlandse staat koopt voor 16,8 miljard euro alle Nederlandse activiteiten van Fortis Bank Nederland, Fortis Verzekeringen en het Fortis-deel van ABN Amro.

De activiteiten die nu voor 100 procent door de Nederlandse staat zijn overgenomen, tellen samen ongeveer 45.000 medewerkers. Daarvan werken er 5.000 in het verzekeringsbedrijf, 30.000 bij ABN Amro en nog eens 10.000 bij Fortis Nederland. Samen gaat het om 720 kantoren.

Dat hebben premier Balkenende en minister Bos (Financiën) vrijdag bekend gemaakt. Samen met president Wellink, toezichthouder van De Nederlandsche Bank (DNB), hebben ze deze deal in Brussel gesloten. ‘Het zijn turbulente tijden’, aldus premier Balkenende. ‘Dit was geen gebruikelijke stap.’

Spannende week
‘Het is een buitengewoon spannende en zorgwekkende week voor Fortis geweest’, aldus minister Bos. Fortis deed het deze week beter op de beurs na de interventie van de Benelux-landen, maar het was volgens Bos toch niet genoeg om spaarders gerust te stellen. Ook werd het voor de bank steeds moeilijk leningen te krijgen van andere financiële instellingen.

Vooral positieve reacties op ingreep

Zo wordt op duurzame wijze de solvabiliteit van de groep in stand gehouden.’ - Premier Leterme van België

‘Wij zijn positief over de ingreep. Er kan nu rustig naar een overnamekandidaat worden gezocht. Dat wekt vertrouwen richting werknemers en consumenten.’ - CNV Dienstenbond

‘Overname toont daadkracht en eensgezindheid.’ - Nederlandse Vereniging van Banken

‘Verkoop maakt de financiële sterkte van Fortis groter.’ - Fortis-topman Filip Dierckx van Fortis

‘Het is uitermate bizar dat de positie van ABN Amro bij de afspraken van afgelopen zondag blijkbaar niet goed geregeld was.’ - Kamerlid Kees Vendrik van GroenLinks

'Ik sta perplex over wat er is aangekondigd. We zijn niet bij de discussie betrokken.’ - Luc Broos van de christelijke vakbond LBC voelt zich buitengesloten.

]]>

Hij wilde niet zeggen welk probleem het meest nijpend was. Volgens ingewijden zouden spaarders de afgelopen week meer dan 11 miljard euro hebben opgenomen van Fortis. Dat was meer dan het bedrag dat Nederland, België en Luxemburg zondag samen in diverse Fortis-onderdelen hadden gestoken.

België
Het bedrag van 16,8 miljard euro wordt betaald aan de Fortis Groep. De Belgische staat is nog bezig een oplossing te sluiten. ‘De realiteit is dat België met het slechtere deel blijft zitten’, aldus premier Balkenende. Ook volgens minister Bos zitten de problemen van Fortis vooral in het Belgische deel. ‘De gezonde delen in Nederland zijn nu vrij van besmettingsgevaar.’ Het overnamebedrag noemt hij een ‘faire prijs’.

De Belgische staat is nog in onderhandeling over de toekomst van de Belgische activiteiten. De transactie van Nederland ‘laat de Belgische regering toe om zich toe te leggen op de evolutie op korte en middellange termijn van de groep’, aldus een verklaring van de Belgische premier Leterme.

Samenvoeging ABN Amro en Fortis
De samenvoeging van Fortis Bank en ABN Amro gaat gewoon door, aldus president Wellink van De Nederlandsche Bank. ‘Die synergieplannen liggen nu bij ons. De overgang kan nu in een minder complexe omgeving plaatsvinden. De voordelen lopen op tot 1 miljard euro per jaar.’

ABN Amro liet eerder deze week in paginagrote krantenadvertenties weten dat de samenvoeging met Fortis nog geen feit was en ook niet meer zou doorgaan. De Nederlandse bank ging ervan uit zelfstandig te worden doorverkocht. Maar vorig weekend was al duidelijk geworden dat er geen serieuze koper was. Bankverzekeraar ING zag af van de eventuele overname.

(ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden