Nederlandse Staat aansprakelijk gesteld voor verkrachting in Indië

Nederland is aansprakelijk voor de verkrachting van een vrouw door militairen in het voormalig Nederlands-Indië. DIt heeft de rechtbank in Den Haag woensdag bepaald. Het is voor het eerst dat de rechter zich heeft uitgesproken over de aansprakelijkheid van Nederland voor andere oorlogsmisdaden dan executies.

Foto's van een executie in voormalig Nederlands-Indie (linksboven), in een fotoboek dat in recente jaren opdook.Beeld anp

Advocaat Liesbeth Zegveld had voor de inmiddels hoogbejaarde vrouw Tremini een schadevergoeding geëist. De vrouw, 18 jaar ten tijde van de verkrachting in 1949, krijgt 7.500 euro van de Nederlandse staat.

De rechtbank acht bewezen dat de vrouw onder bedreiging van een wapen door meerdere militairen is verkracht. Dat gebeurde tijdens een zuiveringsactie in het christelijke dorp Peniwen op Java.

In een andere zaak aangespannen tegen de Nederlandse staat heeft de rechtbank woensdag nog geen uitspraak gedaan. De hoogbejaarde heer Yaseman beweert in 1947 op Java als gevangene te zijn gefolterd met elektrische schokken. De staat betwist de feiten. De rechtbank wil weten welk onderzoek is gedaan naar de beweringen van de inmiddels ook hoogbejaarde Yaseman.

Advocate Liesbeth Zegveld.Beeld anp

Geen verjaring

De rechters hebben al wel bepaald dat Nederland geen beroep kan doen op verjaring. Dat gold al voor standrechtelijke executies, zoals die in Zuid-Sulawesi en het Javaanse dorp Rawagedeh.

Een aanzienlijk aantal weduwen en kinderen van geëxecuteerde mannen in Zuid-Sulawesi heeft een claim ingediend. In de gevallen waarbij niet vaststaat dat mannen 'onrechtmatig zijn geëxecuteerd', moet de Australische historicus Robert Cribb onderzoek gaan doen.

Staat aangeklaagd

Advocate Liesbet Zegveld staat ook een Indonesische man en vrouw bij die claimen het slachtoffer te zijn geweest van foltering en seksueel geweld. 'Waterboarding gebeurde ook in Nederlands-Indië'.

Zegveld is eveneens de raadsvrouw van de nabestaanden van de Molukse treinkapers. In december 2015 klaagden zij de Nederlandse staat aan omdat de Nederlandse mariniers kapers zouden hebben geëxecuteerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden