'Nederlandse spionnen moeten weg van Aruba’

De Arubaanse minister van Justitie Rudy Croes wil dat Nederlandse AIVD'ers die bij de veiligheidsdienst van Aruba werken, het eiland verlaten....

ANP

De medewerkers van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) kwamen volgens Croes op verzoek van toenmalig minister van Defensie Henk Kamp naar Aruba om de bewegingen van Venezuela en president Hugo Chávez in de gaten te houden. ‘Blijkbaar hadden ze meer interesse in de Arubaanse regering en mijn familie, met name mijn broer, de voormalige minister van Justitie Hendrik Croes. Hem en mij hebben ze persoonlijk diep gekwetst.’

Hakenkruizen
Volgens het uitgelekte verslag van de Nederlandse vertegenwoordiging zorgt Hendrik Croes ervoor dat er de komende tijd ‘op ramkoers richting Nederland wordt gegaan’. Hij zou ook het idee hebben geleverd om hakenkruisen te gebruiken tijdens de demonstraties tegen de Ronde Tafel Conferentie in december vorig jaar op Curaçao.

Rudy Croes wil dat Nederland publiekelijk excuus aanbiedt voor het uitlekken van de vertrouwelijke informatie. De Tweede Kamer nam dinsdag geen genoegen met de uitleg van staatssecretaris Ank Bijleveld (Koninkrijksrelaties) over de kwestie. De meeste fracties willen dat ze in een nieuwe brief meer helderheid schept. Bijleveld laat momenteel onderzoek doen naar de gang van zaken.

Open debat
Croes wil dat er ook in de Kamer een open debat over de kwestie wordt gevoerd. Hij heeft zich erover verbaasd dat geen enkel Kamerlid heeft gevraagd om alle andere verslagen die de Nederlandse vertegenwoordiging de afgelopen zeven jaar heeft verstuurd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden