Nederlandse scholieren ongemotiveerd en corruptieonderzoek Spelen

Goedemorgen. Volgens de OESO zijn scholieren nergens ter wereld zo ongedisciplineerd en ongemotiveerd als in Nederland, en Amersfoort krijgt een nieuw superdepot van het Rijksmuseum. Verder in de Volkskrant Ochtend: de Teevendeal was geen doofpot maar wel enorm geklungel.

Redactie
null Beeld anp
Beeld anp

Terwijl u sliep

OESO: Nederlandse scholier ongemotiveerd

Nergens ter wereld zijn scholieren zo ongedisciplineerd en ongemotiveerd als in Nederland. Dat stelt de OESO, de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling, in een lijvig rapport over de staat van het Nederlandse onderwijs.

Nieuw superdepot Rijksmuseum komt in Amersfoort

Het nieuwe superdepot van het Rijksmuseum en drie andere instellingen komt in Amersfoort en wordt ontworpen door het architectenbureau cepezed uit Delft.

Brazilië onderzoekt corruptie rond Olympische Spelen

Braziliaanse autoriteiten gaan onderzoek doen naar mogelijke corruptie bij het gebruik van overheidsgeld rond de Olympische Spelen. Volgens persbureau Reuters wordt gekeken naar de bouw van sportfaciliteiten maar ook naar de dienstverlening rond het sportevenement.

Weer arrestaties rond bijeenkomst Trump

Bij een campagnebijeenkomst van Donald Trump in de Californische plaats Anaheim zijn woensdag acht mensen opgepakt. Voor- en tegenstanders van de gedoodverfde Republikeinse presidentskandidaat kwamen in botsing.

null Beeld ap
Beeld ap

Vandaag in het nieuws

De rechtbank in Osdorp doet uitspraak in de zaak over de uitlevering van de Franse terreurverdachte Anis B., de G7-top in Japan gaat van start, en in Genève wordt de jaarlijkse gezondheidstop van de WHO gehouden. De Ronde van Italië gaat vandaag van Muggio naar Pinerolo.

Aanraders van de redactie

Bert Wagendorp: aan het eind van elk tv-seizoen ben ik behoorlijk sufgeluld (+)

'Er is veel kritiek losgebarsten over het besluit van de NPO om De Wereld Draait Door en Pauw al in mei met vakantie te sturen. Dat stond gisteren tenminste in het hoofdredactioneel commentaar van de Volkskrant. Het was mij eigenlijk niet opgevallen, volgens mij sukkelen ze in Hilversum al sinds de uitvinding van de tv in een zomerslaap, maar kennelijk is nu de maat vol.'

'Ik zou Madonna willen geruststellen' (+)

De docu Truth or Dare uit 1991 maakte van Madonna's dansers boegbeelden van homo-emancipatie en seksuele zelfexpressie. Tegen wil en dank, blijkt nu.

Rapport Teevendael: wel geklungel, geen doofpot (+)

Er was geen doofpot, concludeert de commissie-Oosting, over de Teevendeal. Die bevinding komt het Binnenhof niet slecht uit. Want er ging wel erg veel mis op het ministerie van Veiligheid en Justitie.

JP kijkt verder: Sinterklaas valt vroeg dit jaar (+)

Laat de baas van het Sinterklaasjournaal zijn eigen beginselverklaringen eens lezen.

'Ik ben geboren in Nederland. But now... Je suis français!' (+)

Paul Verhoevens laatste film Elle beleefde zijn wereldpremière tijdens het festival van Cannes. Zijn biograaf Rob van Scheers maakte deel uit van het gevolg van de Nederlandse regisseur en schetst de belevenissen van 'Team Verhoeven'. Minidagboek van een zegetocht in Zuid-Frankrijk.

Halsema heeft geen last meer van gestoorde letterlijkheid (+)
'In het zaterdagse dubbelinterview met Mark Rutte en Lodewijk Asscher stond een zinnetje dat niet meer uit mijn hoofd wilde: 'Ik heb van Lodewijk geleerd wat vaker te zeggen wat ik echt vind.' Het interview werd geaccordeerd; geen twijfel aan, Rutte heeft dit zo bedoeld. Waardoor ik gedoemd ben telkens als de premier spreekt aan dit zinnetje te denken. Het 'ik zeg wat ik denk en doe wat ik zeg' van Pim Fortuyn ligt lichtjaren achter ons', aldus Ariejan Korteweg in Nijmegen en Amsterdam.

undefined

null Beeld afp
Beeld afp

Plusteken bij een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Elke ochtend op mobiel

Dit overzicht elke ochtend op mobiel ontvangen? Dat kan! Klik hier om u aan te melden.

null Beeld Jos Collignon
Beeld Jos Collignon

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden