Nederlandse regering schijnheilig, harteloos en kortzichtig

Beeld anp

De Nederlandse regering weigert zegge en schrijve twee gevangenen uit Guantánamo Bay op te nemen op verzoek van de VS. Ze zijn bewezen onschuldig maar kunnen niet naar eigen land terug. En nu zijn de rapen gaar; daar gaat de steun voor ons land voor een zetel in de VN en een vinger in de pap bij de VN-missie in Mali, Haags gejammer stijgt op. Natuurlijk denkt de regering geen moment aan die twee personen die al jaren, onschuldig dus, in die gruwelbajes zitten, die hebben gewoon pech.

Op 4 februari 2009 heeft het Europees Parlement een resolutie aangenomen met 542 voor, 55 tegen en 51 blanco, om dergelijke gevangen op te nemen als de VS daarom vraagt. De toenmalige EU-ministers steunden unaniem het voornemen van Obama om de gevangenis te sluiten. Weliswaar werd vastgesteld dat de VS de eerste waren/zijn om deze zaak te regelen, maar dat praktische ondersteuning aangeboden kon worden. De leden van het parlement hebben de VS toen ook opgeroepen om de mensenrechten en fundamentele vrijheden van de gevangenen te garanderen. Makkelijk om een ander op het matje te roepen, maar als er dan gevraagd wordt mee te helpen tot een oplossing te komen, ho maar. De houding van de Nederlandse regering is in deze zaak schijnheilig, harteloos en kortzichtig.

Saskia Kuntze, Amsterdam

Vrouw en Syriërs

De opmerking van H.S. Joosten dat het in de groep van hoogopgeleide vluchtelingen 'voor een man zeer moeilijk is om onder een vrouwelijke leidinggevende te werken' (O&D, 21 september) kan ik niet zomaar over mijn kant laten gaan. Ervan uitgaande dat hij het hier over de Syriërs heeft die nu arriveren, kan ik uit eigen ervaring vertellen dat dit beeld niet juist is. Ik werkte van 2002 tot en met 2005 in Syrië in de olievelden rond Deir ez-Zor als fieldengineer/supervisor voor Schlumberger.

Mijn leiderschap, evenals dat van de andere vrouwelijke leidinggevenden, werd zonder meer geaccepteerd en zelfs vanzelfsprekender dan in Nederland. De medewerkers daar vormden een afspiegeling van de samenleving: enkele christenen, een aantal echt strikte moslims en de 'ramadan is oké, maar niet voor koffie en sigaretten, je moet niet overdrijven'-groep (de meerderheid).

Samanthe van den Bergh, Delft

Van der G.

Justitie drong aan op foto Van der G., opent de krant woensdag. Ik ben als lezer blij dat de Volkskrant zich bij de achternaam van Volkert (en van andere verdachten en veroordeelden) consequent tot een initiaal beperkt.

Natuurlijk (en helaas) kent iedereen de volledige achternaam, maar het steeds maar weer noemen daarvan is onnodig en onnodig beschadigend voor iemand die niet veroordeeld is of die zijn straf heeft uitgezeten. Oók voor de niet zo sympathiek overkomende Volkert. Onsympathiek zijn lijkt me overigens zijn goed recht.

R.F. van den Berg, Monnickendam

Waarom hij wel?

Iemand die een bijstandsuitkering ontvangt kan niet zomaar de helft van de tijd, zonder sancties, elders doorbrengen. Waarom wordt dat bij Volkert van der G. wél toegestaan? Waarom wordt hem de hand boven het hoofd gehouden door Justitie en het Openbaar Ministerie en blijkbaar ook door de burgemeester van Apeldoorn? Mensen met een bijstandsuitkering hebben het financieel erg zwaar maar de heer Van der G. niet hoor, die kan zelfs nog lekker gratis procederen. En hij houdt genoeg geld over door wekelijks in Harderwijk te vertoeven. Waarom wordt hij niet gekort op zijn uitkering en anderen wel in soortgelijke gevallen? Ouderen met een AOW-uitkering die weekends bij elkaar willen zijn, worden wél hard aangepakt en die hebben geen zwaar delict op hun geweten.

Zij doen het alleen maar om hun eenzaamheid te verminderen.

Henny Noordzij, Arnhem

Tik op de bil

Leuk stukje over de marathontraining van Michel Butter (Sport, 21 september). Toch hoop ik dat hij zich niet te veel aantrekt van zijn coach Hartensveld. Als hij geneigd is alle dansende billen van vrouwelijke joggers een tik te geven tijdens de marathon, redt hij het naar alle waarschijnlijkheid niet om binnen zijn beoogde tijd over de finish te rennen. Dit natuurlijk afgezien van het feit dat het merendeel van de vrouwelijke joggers dergelijke aandacht totaal niet op prijs stelt. Maar dat doet er wellicht niet toe?

Dientje van Dongen, Heerhugowaard

Boeren

Natuurlijk hebben vooral de boeren het gedaan in het stuk van Caspar Janssen (O&D, 22 september), maar dat is erg kort door de bocht. Ook op plaatsen waar geen rijk grasland aanwezig is, worden grote watervogels (en niet alleen ganzen) steeds dominant en verdringen allerhande kleinere vogels, variërend van eenden tot aan grutto's en scholeksters. De vaak uit de stad afkomstige natuurbeschermers hebben geen idee van de onbalans die het intensief beschermen van grote watervogels tot gevolg heeft. Er ontstaan 'vogelboerderijen' waar honderden en soms duizenden grote vogels op een kluitje verblijven en bijna elk ei een volwassen vogel oplevert. Een onnatuurlijk geheel.

Herman Hartman, Aalten

Matthijs

Wat een leuk interview met Matthijs van Nieuwkerk. Vernieuwend om niet in voor-de-hand-liggende interviewtechnieken te denken, maar een geïnterviewde zelf de vorm te laten bepalen (Magazine, 19 september). Het is een openhartig en eerlijk verslag van een tijdrovende e-mail-uitwisseling. Matthijs kan zich dit permitteren, hij staat prachtig op de foto en het is een man waar iedere man een voorbeeld aan kan nemen!

Fleur Schurer, Haren

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden