Nederlandse reddingsploeg terug uit Nepal

De Nederlandse reddingsploeg die in Nepal werkzaam was, is vanavond gearriveerd op de militaire vliegbasis Eindhoven. Het reddingsteam USAR.NL werd daar verwelkomd door minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking).

Redactie
Leden van het USAR.NL team na hun aankomst op de luchthaven van Eindhoven. Beeld anp
Leden van het USAR.NL team na hun aankomst op de luchthaven van Eindhoven.Beeld anp

De reddingsploeg bestaat uit 62 leden en acht speurhonden. Dit weekeinde werd bekend dat het team zou terugkomen naar Nederland. De groep reisde via Cyprus om daar eerst op adem te komen na hun intensieve inzet in het door de aardbeving getroffen Nepal.

Het team heeft in Kathmandu en omgeving gezocht naar overlevenden en geholpen bij het bergen van dodelijke slachtoffers. De ploeg hielp ook bij het verzorgen van gewonden en uitdelen van voedsel.

USAR.NL was een van de eerste reddingsteams in Nepal na de aardbeving en nam daarom een coördinerende rol op zich. Die taak is intussen overgenomen door de VN.

Nederlandse reddingswerkers breken hun basiskamp nabij Kathmandu af. Beeld anp
Nederlandse reddingswerkers breken hun basiskamp nabij Kathmandu af.Beeld anp

13,6 miljoen euro

Vanmiddag werd bekend dat de samenwerkende hulporganisaties via Giro555 tot dusver ruim 13,6 miljoen euro hebben ingezameld voor de noodhulp aan slachtoffers van de aardbeving. Dat is 5 miljoen euro meer dan de laatste tussenstand van afgelopen zaterdag.

Volgens de hulporganisaties wordt op het ogenblik alles op alles gezet om te zorgen dat daklozen zo snel mogelijk onderdak en voldoende voeding krijgen. De moessontijd in juni is in aantocht en nu al regent het veel. Voorkomen moet worden dat besmettelijke ziektes uitbreken, zeggen de organisatoren van de actie voor Nepal. Het is daarom een race tegen de klok om voor het regenseizoen zo veel mogelijk noodkampen in te richten.

Ruim 366.000 huizen zijn verwoest of beschadigd door de aardbeving van 25 april en de aardschokken die daarop volgden. Rond de Nepalese hoofdstad Kathmandu zijn volgens de hulporganisaties 58 noodkampen ingericht, waar naar schatting 37.500 daklozen zijn ondergebracht. In verwoeste dorpen worden tenten verstrekt. Veel ontheemden schuilen in scholen of kerken die de aardbeving hebben doorstaan.

'Het is cruciaal dat mensen tijdelijk onderdak hebben om zich te beschermen terwijl ze hun huis weer opbouwen', zegt Lex Kassenberg, landendirecteur van CARE in Nepal. Deze hulporganisatie wil met geld van Giro555 de komende maand 30.000 mensen voorzien van tentdoek en touwen om daarmee een tijdelijk behuizing te bouwen.

Er bestaat verder gevaar voor de uitbraak van cholera omdat rioleringssystemen kapot zijn gegaan, maar die breuken in de grond niet zichtbaar zijn. 'Mensen weten daardoor niet dat hun drinkwater mogelijk besmet is met afvoerwater', aldus Pepijn Trapman, noodhulpcoördinator van ICCO en Kerk in Actie. Die twee organisaties hebben 15.000 mensen voorzien van noodhulppakketten met dekens en drinkwater.

Unicef zorgt met geld van Giro555 dat ondervoede kinderen worden opgespoord. Oxfam Novib heeft 60.000 mensen toiletvoorzieningen, drinkwater en noodopvang verstrekt. En Save the Children heeft 50.000 mensen tentzeilen, keukengerei en dekens gegeven.

Overlevenden van de aardbeving staan in de rij voor voedselverstrekking in Kathmandu. Beeld afp
Overlevenden van de aardbeving staan in de rij voor voedselverstrekking in Kathmandu.Beeld afp
Een inwoner van het dorp Barpak loopt over de restanten van zijn huis. Beeld AFP
Een inwoner van het dorp Barpak loopt over de restanten van zijn huis.Beeld AFP

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden