Nederlandse reddingsploeg is klaar in Nepal

De Nederlandse reddingsploeg USAR.NL stopt met zijn werkzaamheden in Nepal. Het team zocht naar overlevenden van de aardbeving, maar de Nepalese autoriteiten hebben besloten die zoekactie te staken. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag vandaag laten weten.

Redactie
Leden van het Nederlandse USAR-team beginnen aan hun reddingswerkzaamheden Beeld anp
Leden van het Nederlandse USAR-team beginnen aan hun reddingswerkzaamhedenBeeld anp

Vanavond vertrekt er een Nederlands militair vliegtuig naar Nepal om de USAR-ploeg en het Belgische reddingsteam B-FAST op te halen. Op de heenweg neemt het toestel 12,5 ton aan hulpgoederen mee voor Artsen zonder Grenzen, Cordaid en het Rode Kruis. Op de terugweg zijn er plaatsen beschikbaar voor Nederlanders in Nepal die gerepatrieerd willen worden.

Het toestel wordt woensdag terug verwacht op de vliegbasis Eindhoven. De ploeg bestaat uit 62 teamleden die in het dagelijks leven onder meer werken bij politie, brandweer en ambulance. Ook zijn er acht speurhonden.

Het team heeft in Kathmandu en in gebieden daarbuiten gezocht naar overlevenden onder het puin. Ook hebben de Nederlanders geholpen bij het verzorgen van gewonden en zijn voedselpakketten, water en dekens uitgedeeld aan ontheemden. De hulpverleners hebben ook geholpen bij het bergen van dodelijke slachtoffers.

USAR.NL was een van de eerste reddingsteams in Nepal na de aardbeving en nam daarom een coördinerende rol op zich. Die taak is intussen overgenomen door de VN.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden