Nederlandse rechters hekelen aanvallen Trump op rechterlijke macht

Zo'n honderd Nederlandse rechters en officieren van justitie hebben in een petitie de aanvallen en de kritiek van de Amerikaanse president Trump op hun collega's in de VS sterk veroordeeld. De Nederlanders spreken hun steun uit voor hun collega's in de VS en hekelen 'het publiek bespotten van de onafhankelijkheid en burgerlijke taak van de Amerikaanse rechtspraak'.

Redactie
Trump ontving vrijdag de Japanse premier Abe. Beeld Getty
Trump ontving vrijdag de Japanse premier Abe.Beeld Getty

De petitie is een initiatief van de Nederlandse Vereniging voor de Rechtspraak (NVvR). Op de website kunnen collega's de petitie ondertekenen. Op vrijdagmiddag hadden al 102 rechters en aanklagers het stuk ondertekend.

'Het is onvoorstelbaar dat we dit moeten doen', schrijft NVvR-voorzitter Rosa Jansen in de petitie die op website van de vereniging kan worden ondertekend. De NVvR is de vakvereniging van de 2.400 rechters en 800 officieren van justitie in Nederland.

Jansen: 'Ons gezamenlijk respect voor de scheiding der machten in onze landen is een van de grondbeginselen die ons verenigt. Het is wat onze landen zo groot maakt. We zijn het gewend om samen te werken om de rechtsstaat te vestigen of te herstellen in landen waar de democratie het moeilijk heeft. Het is stuitend om te zien dat rechters worden aangevallen in uw land door niemand minder dan de hoogste autoriteit van het land.'

De ondertekenaars spreken hun vertrouwen uit in de kracht van de gerechtelijke instanties, rechters en de aanklagers in de VS om de aanvallen van Trump te weerstaan. 'Maar u moet erop vertrouwen dat u altijd kunt rekenen op uw Nederlandse collega's als u ons nodig heeft', aldus de Nederlanders.

Strijd met rechters

De juridische strijd over Trumps inreisverbod heeft de Amerikaanse president op voet van oorlog gezet met de rechterlijke macht. Waar kan dat toe leiden? Lees dit artikel van Buitenland-redacteur Bert Lanting over hoe Trump bondgenoten verliest in de strijd met de rechters.

Uithalen

Trump haalde deze week diverse malen uit naar rechters. De rechtbank die zich in hoger beroep boog over zijn inreisverbod voor burgers van sommige landen, zou volgens de president 'zo politiek bezig zijn'.

'Het lijkt erop dat de rechtbanken zo politiek zijn', aldus de president. 'Het zou geweldig zijn voor ons gerechtelijk systeem als ze een stuk kunnen lezen en doen wat goed is.' In het weekeinde haalde Trump ook uit naar de rechterlijke macht. In een tweet had de president het over een 'zogenaamde rechter' die het inreisverbod in de VS tijdelijk had stilgelegd. Ook noemde de president een andere rechter 'een politiek instrument'.

De NVvR haalt de kritiek van Trump op de 'zogenaamde rechter' ook aan. De petitie begint met de zin: 'Wij, zogenaamde rechters en officieren van justitie uit Nederland, willen onze sterke steun uitspreken voor onze collega's in de VS.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden