Nederlandse rechter weigert uitlevering aan België; gevangenissen zijn 'onmenselijk en vernederend'

Een Nederlandse rechter heeft dinsdag geweigerd om acht verdachten in een grote drugszaak aan België over te leveren, omdat er grote zorgen zijn over de omstandigheden in de Belgische gevangenissen. Een recent rapport van de Raad van Europa noemt de behandeling van gevangenen bij onze zuiderburen 'onmenselijk en vernederend'. Nederland schort de overlevering van gevangenen aan België voorlopig op.

De gevangenis van Sint-Gillis nabij Brussel.Beeld anp

Afgelopen mei werden in een gezamenlijke actie van de Nederlandse en Belgische politie zeventien mensen opgepakt. Ze worden verdacht van deelname aan een criminele organisatie die op grote schaal drugs smokkelt vanuit Zuid-Amerika naar Europa, onder meer via de Antwerpse haven. Het Antwerpse gerecht vroeg om de overlevering - de officiële term voor een uitlevering binnen de Europese Unie - van de in Nederland gearresteerde drugsverdachten.

Gewoonlijk is zo'n overleveringsverzoek een formaliteit, maar dinsdag weigerde de Internationale Rechtshulpkamer van de rechtbank van Amsterdam de verdachten naar België te sturen. Reden daarvoor is een vernietigend rapport van het antifoltercomité (CPT) van de Raad van Europa, dat twee weken geleden verscheen. Daarin schreef het CPT dat het in heel Europa in 27 jaar nog nooit zo'n slechte situatie had aangetroffen als in België.

De Belgische gevangenissen kampen al jaren met gigantische overbevolking, verouderde infrastructuur en gebrek aan personeel. Sommige gevangenen zitten met zijn drieën in een eenpersoonscel, met schimmel op de muren, zonder toilet of stromend water. Helemaal schrijnend wordt de situatie tijdens de vele cipiersstakingen. Dan is er te weinig personeel om de gevangenen te luchten, regelmatig te laten douchen of telefoneren, of familiebezoek te laten ontvangen. Tijdens die stakingen zijn de omstandigheden in de Belgische gevangenissen 'onhoudbaar', oordeelde het CPT.

In mei 2016, precies tijdens zo'n maandenlange cipiersstaking, weigerde de Internationale Rechtshulpkamer in Amsterdam al eens om gevangenen aan België over te leveren. Die maatregel werd toen een maand later opgeheven na een toezegging van de Belgische justitie dat uit Nederland overgeleverde personen niet zouden terechtkomen in gevangenissen waar werd gestaakt.

Opvallend is dat de Internationale Rechtshulpkamer nu ook buiten een periode van stakingen meent dat de detentieomstandigheden in België te zorgwekkend zijn om de overleveringsverzoeken zomaar in te willigen. De rechtbank wil eerst onderzoeken of 'gedetineerden in Belgische gevangenissen in het algemeen een reëel gevaar van onmenselijke of vernederende behandeling lopen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden