NieuwsPulsvissen

Nederlandse pulsvissers krijgen klap op klap: lees hier alles over het verbod op de pulsvisserij

Dankzij een juichende regering stapten Nederlandse vissers massaal over op het innovatieve en zuinige ‘elektrisch vissen’. Maar nu pulsvissen door de Europese Unie is verboden, vraagt de visserman zich af: is er nog leven na het pulsen? Dit schreven we tot nu toe over de kwestie van de pulsvissers. 

Pulsvissers aan het werk op de Noordzee.Beeld ANP

Duidelijk is dat de Nederlandse pulsvisserijvloot ondanks verzet van het kabinet een koude sanering wacht. Maximaal zeven pulsvissers mogen nog tot 1 juli 2021 de zee op. Daarna kunnen nog maximaal zes boten met de pulsmethode vissen, mits ze voldoen aan strikte wetenschappelijke vereisten.

Pulswing is een methode om vis te vangen. De vissen worden gewekt met elektrische pulsen die uit een ‘wing’ komen die over de bodem zweeft. De introductie van de pulswing vanaf 2008 was op een aantal punten een grote verbetering. Het brandstofverbruik halveerde, er is veel minder ongewenste bijvangst en de schade aan de bodem is gehalveerd.

Ook zijn er nadelen van de vangmethode bekend. Zo zijn er berichten dat sommige vissen erg lijden onder de elektrische pulsen. Kabeljauw die als bijvangst wordt gevangen, zou door de stroomstoten zo verkrampen dat de dieren hun eigen ruggengraat breken. Voor de militantere dierenbeschermers heeft de pulswing nog een nadeel: die maakt een zieltogende en voor hen ongewenste vissersvloot plotseling rendabel.

Pulsvissers van de UK19 van Urk.Beeld Beeld Najib Nafid / De Volkskrant

Buitenlandse vissers verzetten zich massief tegen de pulswingvissers. Zij vrezen dat de Nederlanders de hele Noordzee leegvissen. ‘Waar de Hollander vist, blijft voor ons niks over’, zeggen de Fransen. Ook met de Britten liggen de Nederlandse vissers in de clinch. De Britse regering wil een einde maken aan de internationale overeenkomst die onder meer Nederlandse vissers het recht geeft in de Britse kustwateren te vissen.

Na kritiek uit buitenlandse hoek volgde afgelopen zomer voor Nederlandse pulsvissers ook afkeuring uit eigen land, namelijk van kleinschalige kustvissers. Zij maken bezwaar tegen de pulskotters, omdat die dankzij hun speciale techniek ook op lager water kunnen vissen - voorheen alleen bevisbaar voor kleinschalige vissers.

Over de smaak van elektrisch gevangen vis valt nog te twisten. Twee Franse chefs beweerden dat vis gevangen met de pulsvismethode van lage kwaliteit is, omdat het dier stress heeft ondergaan en vaak bloeduitstortingen heeft door elektrocutie. Maar bewijs dat elektrisch gevangen vis echt van slechtere kwaliteit zou zijn, ontbreekt.

Pulsvissers aan het werk.Beeld ANP

Nederland gaf de pulswingvissers ruim baan, maar zag daarbij de waarschuwingen over het hoofd. Het risico dat er geen toestemming zou komen, is jarenlang genegeerd. Zo was de steun van de milieubeweging steeds voorwaardelijk en bleef Brussel op de rem staan vanwege massief verzet uit het buitenland.

De Europese Unie had enkel beperkte en tijdelijke toestemming gegeven aan de pulsvisserij. Dat weerhield Nederland er niet van de mogelijkheden maximaal op te rekken. Dankzij experimenten en ontheffingen vaart inmiddels de hele platvisvloot met de pulswing - veel meer dan toegestaan. Gedacht werd dat een algehele Europese vrijstelling slechts een kwestie van tijd was, maar dat was een misrekening van jewelste, schrijft Raoul du Pré in een commentaar.

Op Urk moeten tientallen vissers dus stoppen met het lucratieve pulsvissen, om redenen die ze niet begrijpen. Minister Schouten kwam naar de jaarlijkse ‘Biddag’ om ze moreel te steunen. ‘Ik sta naast jullie', zei ze. ‘Het eindigt niet hier.’ Toch voelen de Urkers zich slachtoffer van ‘volstrekte flauwekul’. 

Schouten kondigde eerder 15 miljoen euro steun aan voor de Nederlandse pulsvissers die getroffen worden door het visverbod.

Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (ChristenUnie) tijdens een bezoek aan Urk.Beeld Freek van den Bergh / Volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden