Nederlandse Publieke Omroep schrapt banen

Het personeelsbestand van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) gaat afslanken. Nu zijn nog 372 mensen voltijd voor de omroep aan het werk. Dit aantal krimpt met 20 procent. Gedwongen ontslagen zijn daarbij onvermijdelijk.

ANP/Redactie
Henk Hagoort. ANP Beeld
Henk Hagoort. ANP

Voorzitter Henk Hagoort van de raad van bestuur van de NPO lichtte het plan vandaag in Hilversum toe aan de werknemers. Hagoort denkt met de reorganisatie jaarlijks 20 miljoen euro te kunnen besparen. Na het fuseren van omroepen en met minder regelgeving vanuit de overheid, kan dat bedrag stijgen naar 25 miljoen euro.

De koepelorganisatie van de omroepen verkleint het aantal directies en voegt stafafdelingen samen. Ondersteunende en faciliterende diensten worden uitbesteed of samengevoegd met die van de omroepen. In 2012 leidt dat tot een kleinere NPO.

Hagoort spreekt van een ingrijpende reorganisatie die ook nadelige consequenties heeft voor de omroepen, omdat ruim 80 procent van het NPO-budget wordt besteed aan taken die de NPO voor ze uitvoert.

Het kabinet wil dat de omroepen gezamenlijk 200 miljoen euro bezuinigen. De NPO gaf in november al aan daarvan 25 miljoen euro te kunnen besparen door efficiënter te werken, evenveel als de samenwerking tussen omroepen naar verwachting zou opleveren.

Vakbond
Vakbond FNV Kiem is niet verrast door het banenverlies. 'Het zat er aan te komen', aldus een vakbondsbestuurder. 'Met de ondernemingsraad zullen we goed naar nut en noodzaak kijken. De NPO lijkt op de muziek vooruit te lopen, omdat het nog niet duidelijk is hoe het omroepbestel er in de toekomst uitziet en wat de nieuwe verhouding wordt tussen de omroepen en de NPO. Daar hangt de personeelsomvang uiteraard nauw mee samen.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden