Nederlandse pedoseksueel Bas R. krijgt vijf jaar celstraf in Cambodja

De Nederlandse pedoseksueel Bas. R. is donderdag in Cambodja veroordeeld tot vijf jaar celstraf wegens seksueel misbruik van straatkinderen die bij hem inwoonden, en kinderpornobezit. Hiermee komt een eind aan een jarenlange strijd om R. ook in het buitenland veroordeeld te krijgen.

Wil Thijssen
Screenshot uit een programma van Peter R. de Vries, waarin hij de praktijken van R. aan het licht brengt. Beeld
Screenshot uit een programma van Peter R. de Vries, waarin hij de praktijken van R. aan het licht brengt.Beeld

Door die aanhoudende strijd van de Nederlandse politie en kinderrechtenorganisaties is zeilinstructeur Bas R. (44) het symbool geworden van pedoseksuelen die na hun veroordeling emigreren naar een land met een zwak rechtssysteem om daar hun kindermisbruik voort te zetten. De Leidenaar werd in 2004 voorwaardelijk veroordeeld in Den Haag wegens misbruik van een van zijn pupillen. Hij schond de voorwaarden en moest alsnog de cel in.

In 2008 verhuisde hij naar Cambodja, waar hij een opvanghuis voor wees- en straatkinderen begon. Drie jaar later werd hij in de toeristenstad Siem Reap gearresteerd na aanklachten van vijf kinderen tussen 6 en 13 jaar wegens herhaaldelijk seksueel misbruik. R. kwam op borgtocht vrij. In die periode zou hij zijn slachtoffers geld hebben gegeven om hun aanklacht in te trekken. Nadat vier van de vijf aanklagers hun aangifte introkken werd R. vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.

Laks

De Cambodjaanse rechter was niet op de hoogte van zijn veroordeling in Nederland - justitiële documenten worden alleen opgestuurd na een rechtshulpverzoek. En daarvoor was Cambodja 'te laks', stelt de kinderrechtenorganisatie APLE.

Een nieuwe aangifte in 2013 leidde dankzij omkoping eveneens tot niets. In 2014 deed een Nederlandse advocaat aangifte namens twee Cambodjaanse minderjarigen die bij R. inwoonden en hem betichtten van seksueel misbruik gedurende een periode van vijf jaar. Die aangifte, plus het verzamelde bewijs door de Nederlandse politie en de kinderrechtenorganisaties APLE en Terre des Hommes, werd R. eind juli opnieuw vastgezet. Ditmaal kwam hij niet op borgtocht vrij en werkten justitie in Nederland en Cambodja intensief samen om hem veroordeeld te krijgen. Direct na de arrestatie stuurde Nederland agenten die bij R.'s huiszoeking en verhoren assisteerden. Ook werden Nederlanders ingezet om de kinderen die bij R. inwoonden te ondervragen. Dat leidde uiteindelijk tot zijn veroordeling.

Zwak juridisch systeem

Projectleider Hans Guijt van Terre des Hommes is blij met het vonnis: 'Het gaat niet alleen om de persoon Bas R., maar ook om de afschrikwekkende werking die een veroordeling heeft. Veroordeelde kindermisbruikers weten nu dat ze niet langer straffeloos naar het buitenland kunnen gaan om daar opnieuw de fout in te gaan.'

Uit een onderzoek van de politie blijkt dat kindersekstoeristen onder meer graag naar landen als Bangladesh, Cambodja, Gambia en Brazilië reizen, waar armoede, corruptie en een zwak juridisch systeem heerst. Om die reden maakte de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Kindermisbruik zich al eerder sterk voor het intrekken van het paspoort van veroordeelde pedoseksuelen met een verhoogde kans op recidive. Eind 2013 kreeg zij bijval van de Tweede Kamer, maar de maatregel is er nooit gekomen. Terre des Hommes pleit nu voor het monitoren van het reisgedrag van veroordeelde zedendelinquenten. Bij signalen van kindersekstoerisme zou een rechter dan een reisbeperking kunnen opleggen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden