Nederlandse organisaties slaan brug naar VN-top

Ongeveer duizend mensen nemen zaterdagmiddag deel aan de manifestatie 'JohannesBrug' op de Dam in Amsterdam. Zij bouwen een brug als steunbetuiging aan de VN-top in Johannesburg...

ANP

'De Brug is een oproep aan ministers en regeringsleiders dat handel niet langer meer ten koste mag gaan van mens en milieu', zegt een woordvoerder van Milieudefensie. In Johannesburg praten deze week wereldleiders, maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven over duurzame ontwikkeling en armoedebestrijding. Daar demonstreren zaterdag naar schatting tienduizenden mensen tegen de armoede in de wereld.

De JohannesBrug wordt opgebouwd uit meer dan duizend houten plankjes. Op ieder plankje staat een persoonlijke boodschap gericht aan de wereldleiders in Zuid-Afrika. De brug wordt 35 meter lang, twee meter breed en drie meter hoog. Ook PvdA-fractievoorzitter J. van Nieuwenhoven zou aanvankelijk een boodschap op een plankje schrijven, maar zij heeft afgezegd. Als de brug af is, spreekt Jan Pronk als speciaal VN-gezant de mensen op de Dam toe via een live-verbinding vanuit Johannesburg.

Tegelijk met de manifestatie op de Dam hielden enkele honderden 'andersglobalisten', ook wel antiglobalisten genoemd, een optocht door de stad die eindigde op de Nieuwmarkt. Met de demonstratie willen zij benadrukken dat, naast duurzame ontwikkeling en armoedebestrijding, ook de economische groei een halt moet worden toegeroepen in de wereld. 'We moeten bij ons zelf beginnen en stoppen met het exploiteren van onze grondstoffen en uitbuiten van mensen', zegt actievoerder Flip.

In de optocht liepen ook de andersglobalisten mee die dit weekeinde in Leiden een Europees congres houden. De Europese tak van het wereldwijde netwerk Peoples' Global Action (PGA) heeft de conferentie voor de tweede keer georganiseerd in samenwerking met het Leidse Eurodusnie-collectief. Uit heel Europa zijn actievoerders naar Nederland afgereisd. Vorig jaar werd de PGA-conferentie in Milaan gehouden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden