Nederlandse organisaties gaan helpen opbouwen in Uruzgan

Save the Children, Cordaid en anderen willen naar Uruzgan...

Van onze verslaggever Noël van Bemmel

AMSTERDAM Nederlandse hulporganisaties worden voor het eerst actief in Uruzgan. Tot nu toe vonden zij het daar te gevaarlijk, en lieten het werk over aan Afghaanse partners. Hun afwezigheid beperkte afgelopen twee jaar de opbouwmogelijkheden in Uruzgan.

‘Als we meer willen doen aan duurzame ontwikkeling in Uruzgan, zullen we daar aanwezig moeten zijn’, zegt Marinke Ros van Save the Children. Zij treedt op als woordvoerder van het Dutch Consortium for Uruzgan. Daarin zitten ook Cordaid, Healthnet TPO, ZOA-Vluchtelingenzorg en het Dutch Committee for Afghanistan.

Deze organisaties bezochten vorige maand Tarin Kowt en besloten daar samen een pand te huren. Ook leverden zij een plan in bij het ministerie van Ontwikkelingssamenwerking, die dat moet financieren. Minister Koenders (PvdA) heeft het voorstel nog niet gezien, maar reageert verheugd. ‘Ik zal daar zeer positief naar kijken.’

De kans dat hij de plannen goedkeurt is groot. De Nederlandse regering klaagde de afgelopen jaren dat het beschikbare ontwikkelingsgeld voor Uruzgan niet eens uit te geven is. Er waren niet genoeg hulporganisaties aanwezig om projecten te begeleiden.

Voor de inwoners van Tarin Kowt is de komst van de vijf hulporganisaties goed nieuws. Drie ervan zijn al actief in Zuid-Afghanistan en besteden samen 600 duizend euro via Afghaanse organisaties. Dat bedrag gaat ‘aanzienlijk omhoog’, aldus een woordvoerder, als het plan wordt goedgekeurd.

Save the Children deelt onder meer lesmateriaal uit, maar wil beginnen met alfabetiseringsklassen voor volwassenen. Cordaid gaat de waterzuivering beter aanpakken, Healthnet gaat de geestelijke gezondheidszorg verbeteren.

ZOA richt zich op het verbeteren van bestuurlijke organen, de Dutch Committee for Afghanistan bekommert zich om de gezondheid van vee. Beide organisaties zijn nu nog niet actief in het land.

Defensie is blij met het plan; duurzame ontwikkeling is een zaak voor civiele deskundigen. Een woordvoerder: ‘Kennelijk is de veiligheid in Tarin Kowt verbeterd.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden