Nederlandse Navo-militairen overtreden alcoholverbod: na vechtpartij gearresteerd en teruggestuurd

Vier Nederlandse militairen zijn in Litouwen gearresteerd na een vechtpartij in de hoofdstad Vilnius en door de Navo teruggestuurd naar Nederland. Een ruzie met een Litouwse burger liep uit de hand, waarna een van de militairen de man tegen zijn hoofd schopte. Een andere militair sloeg hem in zijn gezicht. Er was alcohol in het spel.

Nederlandse militairen in Rukla, Litouwen. Voor zover bekend niet betrokken bij het geweldsincident. Beeld anp

Dat bevestigt de Litouwse politiewoordvoerder Paulius Radvilavicius. Het gewelddadige incident vond plaats op donderdagavond 1 juli rond 18.30 uur. De Litouwer raakte volgens Radvilavicius lichtgewond. 'Zijn verwondingen zijn niet ernstig.'

De militairen, die deel uit maken van een multinationaal bataljon van de Navo, zijn gearresteerd door de lokale politie en enkele uren vastgezet. Twee van de vier militairen waren volgens de Litouwse autoriteiten alleen aanwezig bij het incident, maar namen niet deel aan de vechtpartij. Wel hadden alle vier de soldaten alcohol gedronken.

Overtreding alcoholverbod

Voor Nederlandse militairen die in het buitenland op uitzending zijn geldt al ruim een decennium een alcoholverbod. De Navo-commandant van de militaire basis in Rukla heeft de vier militairen daarom direct na hun vrijlating uit de Litouwse cel teruggestuurd naar Nederland. Het is nog onduidelijk welke straf hen boven het hoofd hangt. Defensie en de Marechaussee hebben de overheid van Litouwen verzocht de berechting over te laten aan Nederland en doen in verband met het lopende onderzoek naar het incident verder geen uitspraken.

Defensie bevestigt wel dat Nederlandse militairen die naar een vredig land worden uitgezonden - zoals Litouwen - vaker in hun vrije tijd toestemming krijgen om de militaire basis te verlaten voor vertier. Het is dan toegestaan om bijvoorbeeld uit eten te gaan in een lokaal restaurant. Maar alcohol drinken is uit den boze. 'Dat hoort niet, dat moet je niet doen, Defensie is daar heel duidelijk over. Zodra je op missie bent, wordt er niet gedronken', aldus Defensiewoordvoerder Paul Middelberg.

Ernstige overtreding

Indien het klopt dat de militairen toch alcohol hebben gedronken en twee van hen ook nog eens betrokken zijn geraakt bij een vechtpartij, dan is dat volgens Defensie 'ernstig'. 'Wij zijn een professionele organisatie, er zijn goede redenen voor dat alcohol niet mag worden gedronken door militairen die op missie zijn.' Overtreding van het alcoholverbod is zeer zeldzaam.

Nederland is niet het enige land dat zo gedisciplineerd is met een alcoholverbod voor militairen. Ook Amerikaanse soldaten mogen geen druppel drinken in een missiegebied. Maar Duitse en sommige Belgische militairen, met wie Nederlanders samen in Litouwen dienen, mogen wel beperkt alcohol drinken op vrije avonden en dagen. De grens ligt meestal bij twee consumpties.

Volgens de Litouwse politie hadden de vier Nederlandse militairen een alcoholpromillage in hun bloed tussen 0,54 en 1,75. Ter vergelijking: in Nederland mag een ervaren bestuurder niet meer dan 0,50 promille in zijn bloed hebben om te mogen autorijden. Dat komt overeen met twee glazen alcohol drinken binnen een uur tijd.

Ruzie na het diner

De ruzie ontstond nadat de vier militairen hadden gedineerd met de Litouwer. Zij hadden hem eerder op de dag leren kennen, stelt de Litouwse politie. Na het diner kregen zij op straat ruzie met elkaar. Volgens de Litouwse media ging dat over een onbetaalde rekening. Er hebben zich in Litouwen nog geen vergelijkbare incidenten voorgedaan met andere Navo-militairen.

De Nederlandse militairen zijn sinds maart in Litouwen uitgezonden voor de Navo. Het bondgenootschap heeft verschillende bataljons naar de Baltische Staten gestuurd na de Russische annexatie van de Krim. Zij oefenen samen in Litouwen. Hun aanwezigheid dient ter afschrikking van Rusland. De Nederlanders opereren in Litouwen onder Duitse leiding. Ook in Estland, Letland en Polen zijn militairen van de Navo gestationeerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden