NieuwsMondkapjes

Nederlandse mondkapjesproductie komt op stoom

De eerste mondmaskers van de in allerijl opgezette Nederlandse productielijn zijn dinsdag overhandigd aan minister Martin van Rijn van Medische Zorg. Toch is de wekelijkse productie van een miljoen Nederlandse mondmaskers nog niet genoeg om het tekort terug te dringen. 

Minister voor Medische Zorg Martin van Rijn kondigt de start van de productie van de Nederlandse productie van mondkapjes aan.Beeld ANP

De minister kreeg de eerste doos met tweehonderd kapjes uit handen van het samenwerkingsverband van beddenfabriek Auping, filterproducent Afpro en chemieconcern DSM dat de productielijn in drie weken heeft opgezet. Zij moeten gezamenlijk een kwart van de totale landelijke behoefte aan medische mondkapjes gaan leveren.

Al sinds het begin van de crisis is er te weinig beschermingsmateriaal voor de zorg. Nog steeds is de behoefte onverminderd hoog. Vooral in de verpleeghuis-, gehandicapten- en thuiszorg voelen veel medewerkers zich onvoldoende veilig. Zij kunnen niet altijd beschikken over mondkapjes, ook in situaties waar dat wel nodig zou zijn.

‘Geweldig nieuws voor onze zorgmedewerkers’, noemde zorgminister Van Rijn de officiële start van de productie dan ook. De komende tijd zullen in totaal zeker zeven miljoen mondkapjes uit de Nederlandse fabrieken rollen. Toch zal Nederland grotendeels afhankelijk blijven van leveringen uit het buitenland.

Per week verbruikt de Nederlandse zorg namelijk zo’n 4,5 miljoen mondmaskers van het hoogwaardige FFP2-type. Dat is veel meer dan de wekelijkse miljoen die de Nederlandse fabrieken van die soort gaan leveren. ‘Gelukkig hebben we de luchtbrug met China, maar het is wel erg fijn om ook eigen productie te hebben’, zegt minister Van Rijn. Op dit moment heeft Nederland bestellingen uitstaan voor nog eens tachtig miljoen FFP2-mondkapjes uit Chinese fabrieken. 

Martin van Rijn met een van de in Nederland geproduceerde mondkapjes.Beeld ANP

Omscholing 

Dat de Nederlandse productielijn zo snel is opgezet is bijzonder, omdat het gaat om hoogwaardige FFP2-maskers. Die moeten aan strenge normen voldoen. Normaal gesproken duurt het minimaal zes maanden om voor dit soort kapjes een productielijn op te zetten. Bovendien is het filtermateriaal kostbaar en moeilijk te maken. Het moet minimaal 95 procent van alle rondzwevende deeltjes kleiner dan 0,3 micrometer filteren. Ter vergelijking: dat is honderd keer zo dun als een menselijke haar.

Bij matrassenfabrikant Auping is de afgelopen tijd een deel van het personeel zelfs omgeschoold om de productie mogelijk te maken. Meestal naaien de medewerkers daar matrassen en dekbedden. Nu werken ze dag en nacht in ploegendiensten aan de nieuwe productielijn.

Opschroeven 

De kans is groot dat de productie de komende tijd nog verder moet worden opgeschroefd. Vanuit de samenleving klinkt een steeds luidere roep voor een ruimere inzet van mondkapjes. Momenteel wordt onderzocht of ook personen zonder symptomen het virus kunnen overdragen. In dat geval zou zorgpersoneel ook preventief maskers moeten gaan dragen, iets dat nu vanwege het tekort nog niet gebeurt.

De nieuwe productie betekent dan ook niet dat het dragen van mondkapjes in het openbaar dichterbij is, zoals in onder meer Duitsland nu gebeurt. Het RIVM is daar geen voorstander van. Het zou tot schijnveiligheid leiden en bovendien het tekort in de zorg alleen maar nijpender maken. Donderdag wordt de Tweede Kamer hierover in een technische briefing ingelicht.

Preventieve mondkapjes in verpleeghuizen?

Een grootschalige studie moet aantonen hoe corona zich in Nederlandse verpleeghuizen verspreidt. Zou het personeel van verpleeghuizen toch niet beter permanent mondkapjes moeten dragen? 

Moeten we ook in het openbaar een mondkapje op?

In Nederland worden mondkapjes nog steeds afgeraden voor het gewone publiek. Maar zouden ze geen bijdrage kunnen leveren aan de ‘anderhalve-samenleving’? Kunnen mondkapjes bijvoorbeeld het theater redden? 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden