Nederlandse moet mogelijk na 30 jaar VK verlaten door Brexit

Een Nederlandse die al dertig jaar, met Britse man en volwassen kinderen, in Engeland woont moet na een Brexit mogelijk het land verlaten. Jet Cooper kreeg een brief van staatssecretaris voor Immigratie Robert Goodwill waarin staat dat ze geen verblijfvergunning kan krijgen omdat ze geen particuliere ziektekostenverzekering heeft en omdat ze niet genoeg zou verdienen. Onlangs kreeg een andere Nederlandse die al 24 jaar in Engeland woont van de immigratiedienst te horen dat ze haar koffers maar alvast moest pakken.

Een antiBrexit protestbord met daarop de tekst (vertaald): 'Stop Brexit. Maak van immigranten geen zondebok meer'Beeld anp

Zaterdag meldt The Guardian dat Cooper, wier echtgenoot ernstig ziek is, na het EU-referendum een permante verblijfsvergunning had aangevraagd, een die nu vereist is voor migranten uit niet-EU landen. Ze kreeg het naar eigen zeggen te kwaad toen ze de 'ijskoude' brief van Goodwill ontving. De 55-jarige freelance journaliste woont al vele jaren in het graafschap Devon, waar ze drie kinderen heeft grootgebracht. Volgens het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken is haar inkomen te laag en is ze niet tegen ziekte verzekerd.

Dat laatste is discutabel. Anders dan andere Europese landen kent Groot-Brittannië geen premiestelsel, maar wordt de zorg uit algemene middelen betaald. Wel dragen de Britten, ook Cooper, een soort zorgpremie af, National Insurance geheten. Naar de mening van de Europese Commissie geldt dat ook als een verzekering, maar de Britten weigeren dat te accepteren. Het is een handige manier om migranten een verblijfsvergunning te onthouden. Een proces hierover loopt nog bij het hof in Luxemburg.

Onrust

In een reactie heeft de immigratiedienst laten weten dat Cooper zeker kan blijven zolang de Britten deel uitmaken van de EU. Wat daarna gebeurt, is totaal onzeker. Zoals het er nu naar uitziet zullen de rechten van Europeanen in Groot-Brittannië en Britten in Europa worden gebruikt als munitie tijdens de Brexit-onderhandelingen. Onlangs kreeg ook de Nederlandse Monique Hawkins een veredelde oprotbrief, maar na ophef hierover kreeg ze alsnog te horen dat ze kan blijven. Haar zaak belichtte de bureaucratische nachtmerrie die de drie miljoen EU-burgers hier mogelijk staat te wachten.

Berichten als deze zorgen voor onrust, zo blijkt op sociale media. 'Moet ik beginnen met het pakken van mijn spullen', twitterde de Nederlandse historicus Myriam Wilks-Heeg uit Liverpool, 'twintig jaar hier, drie kinderen en nu ben ik gereduceerd tot onderhandelingskapitaal.' Ook Britten zien deze gang van zaken met lede ogen aan. 'Dit is weerzinwekkend', aldus de acteur Simon West, 'wat voor een land zijn we aan het worden?' De voormalige leider van De Groenen, de Brits-Australische Natalie Bennett, noemde de tactiek van premier Theresa May 'niet te verdedigen'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden