Nederlandse missie wil voor de winter terug naar rampplek

Hoewel de meeste menselijke resten en persoonlijke bezittingen zijn geborgen, wil de repatriëringsmissie zo snel mogelijk terug naar het rampgebied. Het liefst vóór de winter. Niet alleen om verder te zoeken, maar ook om de toedracht en schuldvraag van de ramp te weten te komen. Dat bleek vandaag tijdens een briefing van onder meer de politie en het leger aan de Tweede Kamer.

Nederlandse en Australische leden van de repatriëringsmissie onderweg naar Nederland Beeld epa

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) verwacht dat op 20 augustus DNA-profielen zijn vastgesteld van al het menselijk materiaal dat is gevonden in Oekraïne. Daarna kan het instituut verder met de matching van het DNA, zodat de identiteit van de personen van wie resten zijn gevonden duidelijk wordt.

Daarmee verloopt de identificatie van slachtoffers nu relatief snel. Politiebaas Gerard Bouman zei vandaag tegen de Tweede Kamer dat hij ervan uitgaat dat de meeste resten en bezittingen van de slachtoffers inmiddels zijn gevonden en naar Nederland zijn gebracht. Volgens Bouman zijn alle gebieden waar wrakstukken zijn neergekomen, doorzocht. Dat gebeurde alleen niet door ons, zei Bouman.

Zeker 800 mensen uit de regio hebben de gebieden volgens hem massaal doorzocht. Daarbij is verder nog weinig materiaal gevonden, zodat ervan uitgegaan wordt dat de meeste resten en bezittingen al in Nederland zijn. Desalniettemin hoopt Nederland zo snel mogelijk en liefst nog voor de winter terug te keren naar het rampgebied in Oost-Oekraïne om verder te zoeken naar menselijke resten en bezittingen van slachtoffers.

VN kan niets doen
De VN-Veiligheidsraad kan op dit moment niets doen om internationale onderzoekers een veilige toegang tot de rampplek van MH17 te garanderen. Lyall Grant, de Britse ambassadeur bij de VN, zei vandaag in Den Haag dat de raad 'nu geen dwingende maatregelen' zal opleggen aan strijdende partijen in het gebied.

Volgens de Brit dringt de raad er bij zowel Rusland en de pro-Russische separatisten als de Oekraïense regering op aan om te zorgen dat onderzoekers veilig hun werk kunnen doen op de plek waar nog steeds brokstukken van de Boeing van Malaysia Airlines liggen.

Premier Australië legt krans
De Australische premier Tony Abbott heeft vandaag een krans gelegd bij de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum, waar de slachtoffers van rampvlucht MH17 worden geïdentificeerd. Veel passagiers kwamen uit Australië of woonden daar. Abbott is kort in Nederland voor overleg over het onderzoek naar de crash.

Vanochtend had Abbott op het ministerie van Defensie in Den Haag een bijeenkomst met commandant der strijdkrachten Tom Middendorp over de tijdelijk stilgelegde repatriëringsmissie. Daarna bezocht hij vliegbasis Eindhoven, waar hij commandant Johan van Soest ontmoette en sprak met de bemanning van het militair transportvliegtuig C-17. Met dat toestel zijn lichamen en persoonlijke bezittingen van de slachtoffers naar Nederland gebracht. Abbott heeft vandaag ook nog een ontmoeting met zijn ambtgenoot Mark Rutte op de agenda staan.

Strafrechtelijk onderzoek
Ongeveer 200 politiemensen en zeven officieren van justitie zijn bezig met het strafrechtelijk onderzoek naar de ramp met vlucht MH17. Dat onderzoek is vanaf dag één opgepakt, ook al lag de prioriteit bij het terughalen van de stoffelijke overschotten en bezittingen van de slachtoffers.

Dat zei antiterreurbaas Dick Schoof vandaag tegen Tweede Kamerleden. Nederland werkt daarbij ook samen met andere landen maar heeft in het totale onderzoek min of meer de leiding.
De onderzoekers kunnen het rampgebied niet in, maar zullen dat later zeker nog doen zodra het mogelijk is, zei Schoof.

De stoffelijke overschotten van slachtoffers van de vliegramp met vlucht MH17 worden op 25 juli naar de vliegbasis in Eindhoven gebracht. Beeld anp
De Australische premier Tony Abbott heeft vandaag een krans gelegd bij de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum, waar de slachtoffers van rampvlucht MH17 worden geïdentificeerd. Beeld getty
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.