Vijf vragen115 duizend Nederlandse miljonairs

Nederlandse miljonairs zijn eigenlijk heel gewoon gebleven

Anderhalf procent van alle Nederlandse huishoudens is miljonair, de eigen woning niet meegeteld. Daarmee komt het aantal miljonairs in ons land op 115 duizend, een nieuw record. Dit blijkt uit onderzoek dat het CBS dinsdag publiceert, in opdracht van vermogensbeheerder Van Lanschot. Vijf kenmerken van de Nederlandse miljonair.

Joris Tieleman
Miljonairs in het wild op de miljonairsbeurs Masters of LXRY. Beeld Marcel van den Bergh
Miljonairs in het wild op de miljonairsbeurs Masters of LXRY.Beeld Marcel van den Bergh

Waar komt al dat geld vandaan?

De grootste groep miljonairs is te vinden op het platteland: één op de vijf Nederlandse miljonairs werkt in de agrarische sector. Die groep heeft niet het meest te besteden: hun miljoenen zitten vast in hun bedrijf. Deze herenboeren hebben een jaarlijks besteedbaar inkomen van zo’n 90 duizend euro, tweemaal zoveel als de gemiddelde Nederlander.

De groep met het hoogste inkomen zijn de miljonairs op de Amsterdamse Zuidas. Deze ‘specialisten in de financiële en zakelijke dienstverlening’ hebben, als ze miljonair zijn, gemiddeld anderhalf ton per jaar te besteden.

Een kwart van de miljonairs werkt overigens helemaal niet, maar is met pensioen. Nog eens 15 procent heeft voldoende eigen vermogen om te rentenieren. Opmerkelijk genoeg leeft 1 procent van de miljonairs, volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), van een arbeidsongeschiktheid- of werkloosheidsuitkering.

Waar bestaan die miljoenen uit?

Niet uit de eigen woning, die sluit het CBS uit. Zes op de tien miljonairs komen niet verder dan hun eerste miljoen. Eén op de tien heeft meer dan vijf miljoen. Wie meer dan tien miljoen bezit, heeft dat vooral in de vorm van een ‘aanmerkelijk belang’ in een (eigen) bedrijf. Uit onderzoek van CBS vorig jaar bleek dat een plekje op de lijst niet permanent is: na vijf jaar is een kwart van de huidige miljonairs dat niet meer. Maar dat komt vaak omdat de miljonair geld steekt in een eigen huis.

Wie zijn de miljonairs?

Jeugdige internetmiljonairs zijn in Nederland nog altijd zeldzaam. Minder dan één op de twintig miljonairs is jonger dan 40 jaar, en drie kwart is ouder dan 50. Miljonairs hebben relatief weinig nageslacht: slechts 42 procent van de miljonairshuishoudens heeft kinderen. Verder blijkt: mannen blijven de lijst domineren. Waar inmiddels in iets meer dan één op de drie Nederlandse huishoudens de hoofdkostwinner vrouw is, geldt dat voor 22 procent van de miljonairshuishoudens. Het aandeel Nederlanders met een niet-Westerse achtergrond is gestegen van 1 procent tien jaar geleden naar 2 procent nu.

Waar wonen ze?

De grootste miljonairsgemeentes zijn (net als vorig jaar) Laren, Bloemendaal, Blaricum en Wassenaar. Blaricum is ook meteen de duurste gemeente van Nederland. Het CBS berekende onlangs dat een gemiddelde koopwoning daar ruim 900 duizend euro kost. Krimpprovincie Zeeland heeft per inwoner de meeste miljonairs, met bijna één op de vijftig huishoudens op de miljonairslijst. Gemeentes die het vrijwel zonder miljonairs moeten stellen liggen vooral rond Rotterdam (Nissewaard, Schiedam en Vlissingen) en in Zuid-Limburg (Landgraaf, Brunssum en Kerkrade).

Hoe leven de miljonairs?

Nederlandse miljonairs zijn gezonde mensen. Ze roken minder, hebben minder vaak overgewicht en golfen en tennissen wekelijks vaker dan de gemiddelde burger. Toch doen de meeste miljonairs, net als de rest van Nederland, vooral aan fitness, hardlopen en fietsen. Hockey staat niet in de toptien.

Ook op andere gebieden wijken miljonairs niet ver af van de norm. Ze doen iets meer vrijwilligerswerk, hebben meer vertrouwen in politiek en grote organisaties, en zijn wat vaker lid van sportverenigingen en kerken. Ook een miljoen blijkt geen garantie te zijn voor een vredige nachtrust. Zo’n 17 procent van de miljonairs zegt zich zorgen te maken over hun financiële toekomst; voor niet-miljonairs is dit 29 procent.

Uit het onderzoek blijkt ook dat miljonairs 55 keer zoveel vermogen bezitten als de gemiddelde Nederlander. Zijn ze daardoor ook gelukkiger? Nauwelijks. Ze geven hun leven gemiddeld een 8,0; niet-miljonairs geven een 7,6. Kortom, Nederlandse miljonairs zijn vooral heel gewoon gebleven.

Lekker gewoon gebleven

Veel superrijken geven een behoorlijke smak geld uit aan goede doelen. Heel aardig, maar het probleem van die liefdadigheid, zei schrijver Anand Giridharadas onlangs tegen deze krant, is dat die filantropie wordt gebruikt als parfum die de lucht die de stank van ons manke economische systeem maskeert.

Er zijn zoveel rijkelui in Nederland te casten dat er met gemak tien programma’s mee zijn te vullen. En dat proberen programmamakers dan ook. Peter de Waard constateerde twee weken terug: de vermogenskloof is is entertainment geworden in plaats van een maatschappelijke misstand.

null Beeld

Waar interessante en spraakmakende verhalen online en in de krant ophouden, gaat het Volkskrantgeluid verder. Wat is een zwart gat precies? En hoe gaat het eraan toe in tbs-klinieken? Onze verhalenmakers leggen het uit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden