Nederlandse militairen zitten al vijfhonderd dagen zonder cao

Zo'n 45 duizend Nederlandse militairen zijn afgelopen week de vijfhonderdste dag ingegaan zonder een cao. Het is een nieuw dieptepunt in de onenigheid tussen defensiepersoneel en minister Jeanine Hennis van Defensie.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER NATALIE RIGHTON

DEN HAAG - Het loon is de bron van de nu al anderhalf jaar durende twist over de arbeidsvoorwaarden. 'De salarisonderhandelingen liggen sinds begin 2013 stil, omdat er 'simpelweg geen geld te verdelen is', zegt vicevoorzitter Jacques van Hulsen van de militaire vakbond VBM. 'Elk gesprek hierover resulteert in het inleveren van geld voor defensiepersoneel, daar kan ik niet mee aankomen.'

Door ruim één miljard te bezuinigingen op Defensie, staat het salaris van militairen net als bij ander overheidspersoneel al jaren 'op de nullijn'. In de praktijk kampen militairen echter met een salariskorting, omdat bijvoorbeeld oefentoelagen minder vaak worden uitgekeerd. 'Veel loyale werknemers komen in de financiële problemen omdat hun inkomen niet meegroeit met de stijgende kosten van levensonderhoud', zegt vakbondsman Van Hulsen.

'Er zijn er militairen die dagen op de kazerne wonen, omdat ze te weinig geld hebben om een treinkaartje naar huis te kopen', zegt Tweede Kamerlid Joram van Klaveren, die zich namens zijn partij Voor Nederland (VNL) inmiddels op de kwestie heeft gestort. 'Het is een schande dat mensen die zich dag en nacht - met gevaar voor eigen leven - inzetten voor de veiligheid van Nederland al vijfhonderd dagen geen cao hebben, al jarenlang op de nullijn zitten en meer en meer worden uitgekleed', aldus Van Klaveren. VNL pleit vandaag via Kamervragen aan minister Hennis voor 10 procent salarisverhoging. 'Te betalen uit het half miljard euro die deze zomer door een nieuwe rekenmethode van de regering vrijkomt voor ontwikkelingshulp.'

De personeelskwestie is een van de vele hoofdpijndossiers die Hennis nog hoopt weg te werken voor de start van het nieuwe politieke jaar, begin september. Hoe zij de impasse wil doorbreken, wil ze niet zeggen. 'We zijn in gesprek met de bonden over het hervatten van cao-onderhandelingen', laat zij via een Defensiewoordvoerder weten. De zegsman benadrukt dat ook ander overheidpersoneel al jaren werkt met een verouderde cao.

Volgens VBM starten de nieuwe cao-gesprekken voor Defensiepersoneel dit najaar - na Prinsjesdag - als het nieuwe budget voor Defensie is vastgesteld. In de wandelgangen van het Binnenhof is te horen dat er bij de begrotingsonderhandelingen deze zomer mogelijk voor het eerst meer geld voor Defensie beschikbaar komt. Door de Oekraïnecrisis en brandhaarden elders zou binnen het kabinet meer waarde worden gehecht aan een stevig Defensieapparaat. Het budget van Europese strijdkrachten is een van de heikele punten op de NAVO-top in Wales begin september.

Vakbond VBM vreest echter dat het mogelijke extra budget voor Defensie vooral aan materieel en logistiek wordt besteed en niet aan het opkrikken van het salaris van het personeel. Volgens Van Hulsen 'knijpt Hennis haar troepen af' en gaat haar loyaliteit allereerst uit naar het 'realiseren van bezuinigingen van het kabinet'.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden