Nederlandse militairen helpen in Saksen

In de Oost-Duitse deelstaat Saksen helpen sinds woensdag Nederlandse militairen bij de strijd tegen het hoge water. Ze beginnen met de verhoging van een stuk dijk langs de Elbe. Die moet over een lengte van 1200 meter met 30 centimeter worden verhoogd.

Beeld reuters

'De kans bestaat dat we de hele nacht blijven doorwerken om zandzakken te vullen', zegt luitenant-kolonel Ed Caelen (47) telefonisch vanuit Torgau. Het hoogste waterpeil wordt op deze plek donderdagmiddag of vrijdagochtend verwacht.

Zijn eenheid van het 101e Genie Bataljon uit Wezep is gespecialiseerd in civiele techniek. Hij werkt nauw samen met Duitse militairen. 'We zijn de technische adviseurs van de Duitsers. Wij hebben op dit gebied veel kennis en vaardigheden.'

Naast het vullen van zandzakken inspecteren de Nederlandse genisten de dijken, zoeken ze kritieke plekken hierin en kijken ze waar herstelmaatregelen nodig zijn. Ook kunnen de militairen helpen als er burgers moeten worden geëvacueerd.

Caelen was ten zuiden van het getroffen gebied op oefening met zijn manschappen. Toen het Duitse bataljon op de kazerne werd ingezet in de strijd tegen het hoge water, heeft Caelen zijn hulp ook aangeboden. Daarop is dinsdag positief gereageerd. Daarop zijn de 185 militairen richting Torgau vertrokken.

'We zijn hier met open armen ontvangen', vertelt Caelen. Burgers en militairen werken samen bij de versterking van de dijk. Iedereen hier is tot op zekere hoogte gespannen, maar van stress zegt de commandant niets te merken. Ze zijn hier volgens hem ook wel wat gewend. Bij de grote overstromingen in 2002 werd dit gebied ook getroffen.

De genisten hebben alles bij zich wat ook bij een grondverzetbedrijf te vinden is. Dan gaat het om zaken als shovels, grote vrachtwagens en graafmachines. Ook is er constructiematerieel meegenomen. In totaal hebben de Nederlanders 54 voertuigen bij zich.

De genisten blijven nog wel een aantal dagen in de getroffen regio. Luitenant-kolonel Caelen: 'We blijven net zolang tot het probleem is hier is opgelost en zolang de Duitsers ons nodig hebben.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden