Nederlandse militair komt om door zelfmoordaanslag

DEN HAAG (ANP) - Door een zelfmoordaanslag met een autobom in Tarin Kowt in de Afghaanse provincie Uruzgan zijn vrijdag een Nederlandse militair (20) en negen Afghanen gedood, onder wie zeven kinderen. Het Nederlandse dodelijke slachtoffer is de 20-jarige Timo Smeehuijzen.

Drie militairen en dertien Afghanen, onder wie drie kinderen, raakten gewond. De Nederlandse gewonden en een aantal Afghanen zijn naar het hospitaal op de Nederlandse basis gebracht.

Commandant der Strijdkrachten generaal Dick Berlijn maakte dat vrijdag bekend. De aanslag leidt er niet toe dat de Nederlanders zich vervroegd uit Afghanistan terugtrekken, zo lieten premier Jan Peter Balkenende en minister Eimert van Middelkoop (Defensie) weten. ,,De Afghaanse bevolking kon en kan rekenen op onze steun'', aldus de minister.

Steun

Ook Balkenende zei dat Nederland de Afghanen de steun moet bieden die ze verdienen. Deze zomer beslist het kabinet over een eventuele verlenging van de missie na augustus 2008.

De aanslag vond plaats aan het einde van de ochtend in het centrum van Tarin Kowt, op 2 tot 3 kilometer van het Nederlandse kamp. De bomauto reed vanuit een zijstraat tegen een YPR-pantserwagen van het Nederlandse konvooi aan waarna een enorme ontploffing volgde.

Laffe aanslag

De Nederlandse slachtoffers zaten in het voertuig, enkelen met hun bovenlichaam uit de luiken in het dak. De gedode kinderen stonden ernaast. Berlijn en minister Eimert van Middelkoop (Defensie) spraken van een ,,laffe aanslag''. ,,Het is een slag voor Defensie en voor Afghanistan'', zei Berlijn.

De gesneuvelde militair is soldaat eerste klasse van het 42e bataljon Limburgse Jagers. De gewonden behoren ook tot deze eenheid. Hun toestand is volgens Berlijn stabiel. Enkele Afghaanse gewonden liggen in het ziekenhuis in het stadje.

Oorlogsgeweld

Het is de derde keer dat met een autobom een aanslag op Nederlandse militairen werd gepleegd. De eerste keer waren er vijf gewonden; de tweede keer raakte niemand gewond. Smeehuijzen is de tweede Nederlandse militair in Afghanistan die sneuvelt door oorlogsgeweld.

In april werd de 21-jarige korporaal Cor Strik gedood door een bermbom in de provincie Helmand. Vijf andere Nederlanders lieten in Afghanistan het leven door ongevallen en een zelfmoord. Op het moment van de bekendmaking had Defensie nog niet alle families van de betrokken militairen kunnen bereiken.

Persconferentie

Defensie betreurde dat. ,,Berichtgeving van de internationale media dwong ons van onze procedure af te wijken'', aldus Berlijn. Nog tijdens de persconferentie slaagde Defensie erin wel de familie van Smeehuijzen te bereiken.

Van Middelkoop is ,,diep geraakt'' door de gebeurtenis, zei hij. De minister heeft direct het kabinet ingelicht toen hij in de ochtend werd geïnformeerd over de aanslag. ,,Het kabinet reageerde geschokt'', zei de minister die zijn oprechte deelneming aan de nabestaanden en de familie betuigde.

Deze aanslag geeft volgens Van Middelkoop aan met welke tegenstander de NAVO-macht ISAF te maken heeft in Afghanistan. ,,Ze zijn er op uit om slachtoffers te maken. Het maakt ze niet of het militairen of kinderen zijn.''

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden