Nederlandse meldt zich aan poort in Lampedusa: 'Mijn man zit hier'

Ongelovig keken de Italiaanse agenten op toen de hoogzwangere Winnie Khamiri deze week opeens aan de poort van het opvangcentrum voor vluchtelingen op Lampedusa verscheen. 'Laat mij erin, ik wil mijn echtgenoot omhelzen', riep de kapster uit Eindhoven (23) tegen de stomverbaasde agenten.

Iñaki Oñorbe Genovesi
Vluchtelingen op Lampedusa Beeld epa
Vluchtelingen op LampedusaBeeld epa

De agenten twijfelden. Maar Winnie hield vol. Binnen in het opvangcentrum zat tussen de honderden vluchtelingen haar echtgenoot Nizar. De 23-jarige Tunesiër was onlangs voor de tweede keer binnen enkele weken met een boot vol migranten naar het piepkleine Italiaanse eiland in de Middellandse Zee gereisd.

Trouwfoto's
Een reis uit liefde, zo bezweert Winnie. Om dit te bewijzen heeft de blonde Nederlandse de akte van haar huwelijk met Nizar naar Lampedusa meegenomen. Ook heeft ze haar album vol trouwfoto's bij zich, van hun bruiloft op 26 september vorig jaar.

Hoe ze elkaar hebben ontmoet? Ruim een jaar geleden op het Griekse eiland Kos. Nizar werkte er als toeristenanimator. Het was liefde op het eerste gezicht. Enkele weken later trouwden ze, en verbleef het stel in Tunesië.

Maar toen brak de Jasmijnrevolutie uit tegen de Tunesische dictator Ben Ali. Winnie ging voor haar eigen veiligheid terug naar Nederland. Nizar beloofde haar achterna te komen. Maar de revolte in Tunesië verdiepte zich en sloeg over naar andere Arabische landen. Vervolgens leidde de exodus van vluchtelingen ertoe dat Italië en Frankrijk afspraken dat Tunesiërs die sinds 5 april aankomen, worden teruggestuurd.

Zonder pardon
Nizar stapte enkele weken geleden echter toch op een boot naar Lampedusa. En toen hij zonder pardon naar Tunesië werd uitgezet, volgde een emotionele uitbarsting: 'Jullie kunnen mij honderd keer terugsturen, ik zal het blijven proberen. Ik heb het recht met mijn echtgenote en ons nog ongeboren kind te leven. En er is geen enkele internationale overeenkomst die mij van het tegendeel zal kunnen overtuigen.'

Nu is Nizar dus weer terug op Lampedusa. En dreigt opnieuw uitzetting naar Tunesië. Volgens Winnie omdat haar man geen recht heeft op een visum voor Nederland. Hij kan geen garantie van inkomen of werk overleggen.

Afgelopen week hebben ze elkaar toch nog een paar uur kunnen knuffelen. Maar dat is niet genoeg, aldus Winnie. 'Niemand zal ons kunnen scheiden. Ik blijf hier net zo lang op Lampedusa totdat Nizar met mij mee mag.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden