Nederlandse Marokkanen nu ook in Marokko berecht

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER WIL THIJSSEN

TANGER - De groep Marokkaans-Nederlandse jongeren die zijn betrokken bij ten minste zes liquidaties in Nederland en Antwerpen en bij een reeks extreem gewelddadige overvallen, is veel groter dan gedacht. Het gaat volgens de Amsterdamse recherche niet om enkele tientallen, maar om 'honderden' jongeren in zowel Nederland als Marokko. Het betreft drugshandelaren, schutters, uitvoerders en faciliteerders, die allemaal aan elkaar zijn gelieerd.

Dit blijkt uit het politie-onderzoek dat volgde op de liquidatiegolf die in 2012 begon. De Marokkaans-Nederlandse jongeren roven in Nederland en wanen zich onschendbaar in Marokko, dat geen onderdanen uitlevert, stellen de recherche en het Openbaar Ministerie in Amsterdam. Het geld dat zij met hun misdaden verdienen, gaat naar Marokko.

Volgens de recherche wordt een kwart tot eenderde van de nieuwbouwappartementen in Tanger, een van de vluchthavens net over de grens bij Spanje, met crimineel geld - uit Nederland en andere landen - gefinancierd. Vrijwel wekelijks reizen een of meer Nederlandse politieteams naar Marokko voor rechercheonderzoek of beslaglegging. De Nederlandse politie en justitie hebben al voor ongeveer 100 miljoen euro aan beslag laten leggen in het Noord-Afrikaanse land, voornamelijk op onroerend goed waarmee zwart geld is witgewassen.

Om de Marokkaans-Nederlandse criminelen die naar Marokko vluchten toch te kunnen aanpakken, heeft het Openbaar Ministerie in Nederland een verdrag gesloten met justitie in Marokko, dat niet langer een schuilplaats wil zijn voor ingezetenen die in het buitenland misdrijven plegen. Het verdrag maakt mogelijk dat verdachten onder Marokkaans recht worden vervolgd en berecht.

Een belangrijke voorwaarde is wel dat de doodstraf niet wordt uitgevoerd. Daarvoor heeft minister Opstelten van Justitie een zogeheten 'Blauwe Brief' (tussen ambtgenoten) naar zijn Marokkaanse collega Mustapha Ramid gestuurd. De Marokkaanse minister van Justitie en Vrijheden heeft onlangs bekrachtigd dat een doodsvonnis over een Nederlandse ingezetene niet zal worden geëxecuteerd.

Afgelopen week stond Hamza B. (26) als eerste terecht onder dit nieuwe samenwerkingsverband. B. is een van de verdachten van de dubbele liquidatie in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt op 29 december 2012. Daarbij kwamen twee Marokkaans-Nederlandse twintigers om het leven en werd gericht met machinegeweren op de politie geschoten. Twee andere verdachten van die schietpartij staan in Nederland terecht. De onderlinge vetes en afrekeningen in deze georganiseerde groep zware criminelen worden ook wel 'Maroc (of Mocro) War' genoemd.

De 'oorlog' begon in Antwerpen in het najaar van 2012 met een ruzie over 200 kilo cocaïne. Die partij was door de Belgische douane onderschept. De Vlaams-Marokkaanse familie (bijgenaamd 'The Turtles') die de drugs uit de haven zou halen wist dat niet, en kreeg de schuld van het rippen van de partij. Daarop werd de jongste zoon van de familie ontvoerd en mishandeld. De Antwerpse politie maakte vervolgens bekend dat de douane de cocaïne had onderschept, maar toen was het kwaad al geschied; het drugskartel was onderling verdeeld geraakt.

Als gevolg van die onderlinge onenigheid werd in Antwerpen de Marokkaans-Nederlandse Najeb Bouhbouh in oktober van dat jaar geliquideerd. Die liquidatie resulteerde in een reeks afrekeningen in Nederland, waaronder de dodelijke schietpartij in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt eind 2012 en de liquidatie van onderwereldkopstuk Gwenette Martha, afgelopen mei in Amstelveen vlak bij Amsterdam.

ten eerste pagina 8-9 Luxe auto's en appartementen: daar gaat het geld naartoe

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden