Nederlandse mariniersopleiding levert nauwelijks topsoldaten af

De mariniersopleiding van het Nederlandse leger levert nauwelijks topsoldaten af. Het ministerie van Defensie heeft er vrede mee dat veel mariniers bij hun afstuderen niet klaar zijn voor het grote werk. 'Tien keer een 9 zou mooi zijn, maar we moeten tegenwoordig tevreden zijn met twintig keer een 6,5', zegt een opleider in de documentaire De Uitverkorenen.

Mariniers van het tweede mariniersbataljon trotseren regen en kou tijdens een oefening aan de Noorse Kust bij Bodo. Beeld ANP

Het Korps Mariniers, met 3.000 man de grootste elite-eenheid in het Nederlandse leger, heeft moeite om aan goede rekruten te komen. Daardoor zijn de meeste jongens die de 24 weken durende opleiding afronden niet meer de ijzervreters waar het Korps Mariniers om bekendstaat.

'We accepteren dat we afgestudeerden nog moeten bijspijkeren in de praktijk', bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Defensie. In De Uitverkorenen, een documentaire van filmmaker Geertjan Lassche over de opleiding, schetsen vier geïnterviewde instructeurs hetzelfde beeld. Ze willen kwalitatief hoogwaardige afstudeerders, 'maar dat is vandaag de dag in de praktijk niet mogelijk'.

Tegelijkertijd is er druk om grote aantallen nieuwe rekruten binnen te halen. In afwachting van de bezuinigingen gold lange tijd een wervingsstop. Nu die is opgeheven, wil defensie komend jaar bijna 400 nieuwe mariniers aanstellen. Vanwege het hoge uitvalpercentage zullen ongeveer 1.400 jongens aan de zware opleiding moeten beginnen. Om aan die grote aantallen te voldoen, wordt veel geïnvesteerd om uitval te voorkomen. Aspirant-mariniers krijgen herkansingen bij niet gehaalde opdrachten en mogen de opleiding opnieuw doen.

De kwaliteit van het korps staat niet onder druk, stelt Defensie. De eisen om de rang Marinier 1 te verkrijgen, zijn niet verlaagd. Het ministerie durft zich niet te wagen aan de vraag waarom er minder goede rekruten zijn. De voorzitter van de militaire bond AFMP, Wim van den Burg, wijt het slechte aanbod aan 'de patatgeneratie', die zowel mentaal als fysiek minder weerbaar zou zijn.

Om toch aan de hoge eisen te voldoen, deed het korps de afgelopen tijd al meer aan bijscholing van jonge mariniers. Nu de opleiding door de bezuinigingen is verkort van 36 naar 24 weken, is dit geformaliseerd in een stage.

Onderdelen zijn uit de opleiding gehaald, en komen als stage terug in de praktijk. Dat betekent dat de groep die straks afstudeert zichzelf geen Marinier 1 mag noemen. Zij mogen als Marinier 2 nog niet vechten in verstedelijkt gebied en hebben nog geen helikoptertraining en aanvullende schiettraining gehad. Pas na het afronden van alle onderdelen zijn zij volwaardig marinier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.