Nederlandse man krijgt er zes jaar bij

WOERDEN (ANP) - Nederlandse mannen leven in 2050 zes jaar langer dan nu. Voor vrouwen is dat drie jaar. Dat heeft het Actuarieel Genootschap (AG) berekend. Omdat mensen ouder worden, verwacht het AG dat de pensioenpremies omhoog gaan, maar de prijs voor overlijdensverzekeringen juist omlaag.

Jan Donselaar, voorzitter van de werkgroep Sterfte en Overleven van het genootschap, zei dinsdag dat het AG eens in de vijf jaar de overlevingstabellen aanpast. Daarin staat hoe groot de kans is dat iemand op een bepaalde leeftijd komt te overlijden.

,,Nu mensen ouder worden, is de kans steeds groter dat ze hun pensioen halen, dus gaan de premies omhoog'', aldus Donselaar. ,,Maar omdat ze ouder worden, dragen ze langer premie af voor hun overlijdensverzekering. Die wordt dus goedkoper.''

Klein verschil

De verzekeringswiskundigen verwachten dat mannen in 2050 82 jaar oud worden. Vrouwen komen uit op 84,5 jaar. Die cijfers wijken af van een eerdere voorspelling van het Centraal Bureau voor de Statistiek. ,,Zij werken aan een nieuwe voorspelling. De rekenmethode van het AG is anders, maar ik hoop dat we op hetzelfde uitkomen'', zegt Donselaar.

Het verschil tussen de levensverwachting van mannen en vrouwen wordt steeds kleiner. Donselaar: ,,We constateerden dat al eerder, maar de trend zet nu echt door.'' Het verschil in levensverwachting is overigens ontstaan in de laatste vijftig jaar. Daarvoor werden mannen en vrouwen ongeveer even oud.

Premies

Het Verbond van Verzekeraars verwacht niet dat premies omhoog gaan omdat mensen ouder worden. ,,De markt zit anders in elkaar. Door de concurrentie tussen verzekeringsmaatschappijen ligt het meer voor de hand dat toekomstige prijzen juist omlaag gaan'', aldus een woordvoerder.

Het pensioenfonds ABP voor ambtenaren baseert zich voor de premieberekening niet op bevindingen van het Actuarieel Genootschap. ,,Wij maken zelf sterftetabellen, die in ons jaarverslag staan'', aldus een zegsman van het grootste pensioenfonds in Nederland. Dat mensen steeds ouder worden is al verdisconteerd in de verwachtingen voor de toekomst en voor het ABP dus geen nieuws, aldus de woordvoerder.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden